Flera personer på väg överge Gaddafi

Foto: AP
Libyens före detta utrikesminister Musa Kusa valde i går att lämna Gaddafis regim
NYHETER

Flera högt stående tjänstemän kan nu vara på väg att lämna Gaddafis regim. Det berättar Sky News efter att ha pratat med Libyens representant i FN.            

Redan i går valde utrikesministern, Musa Kusa, att lämna Gaddafis regim i protest. Han följdes av en av landets förra utrikesministrar Ali Abdessalam Treki, som i dag valde att överge Gaddafi.

Och oppositionen säger att de vet minst fyra personer i Gaddafis innersta krets som kan vara på väg att överge honom.

Regimen faller samman

– Vi tror att regimen är på väg att falla samman inifrån, säger Mustafa Gherini, en talesman för oppositionen till AP.

Och enligt den talesman som Sky News har pratat med kom Musa Kusas avhopp inte som en överraskning – och fler är att vänta de närmaste dagarna.

– Vi välkomnar avhoppet. Det här kommer att göra Gaddafis regim svagare. Avhoppet synliggör regimens lögner. Kusa vet att Gaddafi är slut, säger han.

Ibrahim Dabbashi, Libyens FN-ambassadör, säger också att flera högt stående libyska tjänstemän vill hoppa av – men hindras från att ge sig av på grund av landets stränga säkerhetskontroll.

– Vi vet att de flesta av de höga tjänstemännen i Libyen försöker hoppa av, men de flesta av dem står under sträng kontroll och kan inte lämna landet. Men vi är säkra på att många av dem kommer att utnyttja den första möjlighet de får att lämna landet och hoppa av, säger han till AP.

Storbritanniens premiärminister David Cameron uppmanade på en presskonferens andra i Gaddafis regim att ta sitt förnuft till fånga och byta sida.

"Problem med hälsan"

Den libyska regeringen svarar på Musas Kusas avhopp med att säga att han har problem med hälsan.

– Han är en gammal man. Han har allvarliga hälsoproblem; och hans hjärta och kropp klarade inte pressen, men vi hoppas att han kommer att återhämta sig mentalt, psykiskt och fysiskt. Men vi förväntar oss att han kommer tillbaka. Det här är hans hem. Vi är hans familj, säger Moussa Ibrahim, en talesman för den libyska regeringen.

Enligt den libyska oppositionens talesman i Storbritannien är Musa Kusas avhopp ett stort slag för regimen.

– Han vet allt om Gaddafi. Var han får sina vapen och sitt bränsle, vad han tänker och om han planerar att lämna landet. Han har väldigt värdefull information, säger han.