Carl Bildt uppringd av FN:s Ban Ki-moon

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
”Tung dag” Carl Bildt skriver på sin blogg om de dödade FN-arbetarna.
NYHETER

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ringde i dag upp Sveriges utrikesminister Carl Bildt för att uttrycka sitt deltagande.

–  Jag försäkrade honom om att vi kommer att stå fast i vårt stöd för UNAMA och dess viktiga roll i Afghanistan, skriver Carl Bildt i sin blogg.

I går dödades två svenskar på uppdrag för FN. Zahra Abidi, 34, dödades av en förlupen kula vid Elfenbenskusten. På eftermiddagen dödades Joakim Dungel, 33, vid en attack mot en FN-bas i Afghanistan.

"Djup sorg"

Utrikesminister Carl Bildt (M) har i flera inlägg på sin blogg beklagat det inträffade.

– FN-arbetare som Zhara och Joakim är fredsarbetare i fredsarbetets allra främsta frontlinje. Ibland får deras insatser inte alltid det erkännande det förtjänar, skrev han sent i går kväll.

– Men en dag som denna känner vi inte bara djup sorg över deras öde och djup medkänsla med deras anhöriga – utan också stor stolthet över den heroism som de faktiskt representerar.

Fördömt

I dag blev Bildt uppringd av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, som ville uttrycka sitt deltagande.

– Han berättade också att Afghanistans president Karzai ringt honom, kraftigt fördömt det inträffade och lovat en grundlig undersökning av vad som faktiskt hänt. Jag tackade självfallet generalsekreterarens för hans och alla andras ansträngningar, skriver Carl Bildt på sin blogg i dag.

–  Jag försäkrade honom om att vi kommer att stå fast i vårt stöd för UNAMA och dess viktiga roll i Afghanistan.