Obama mumsar svenskt

”Han älskade våra tacos”

Foto: PETER VAN DEN BERG
Marcus Samuelsson.
NYHETER

LONDON. Barack Obama väljer svenskt till middagen.

Men vad lagar en mästerkock när presidenten kommer på besök?

– Jag hade tre saker i huvudet, avslöjar Marcus Samuelsson.

Foto: Foto: AP
Mätt och belåten Det var en nöjd Barack Obama som mumsade på Marcus Samuelssons hummersallad på svenskens nyöppnade restaurang Red Rooster i Harlem, New York.

Uttrycket ”svenska kocken” börjar så smått skifta i amerikanernas medvetande.

Bort från galningen i mupparna och mot stjärnkocken Marcus Samuelsson, som driver New York-restaurangen Aqvavit och vunnit tv-tävlingen Top Chef Masters i konkurrens med 20 välrenommerade kockar från hela världen.

Hälsosam mat

Även Barack Obama väljer svenskt när han kan.

Samuelsson stod för maten vid presidentens första statsmiddag i Vita Huset. Och i veckan var det dags igen, skriver People.

Presidenten var hedersgäst när det demokratiska partiet anordnade en välgörenhetsmiddag. Och valet av plats föll på Marcus Samuelssons nyöppnade restaurang Red Rooster i New York-stadsdelen Harlem.

– Jag hade tre saker i huvudet, säger den svenska stjärnkocken till People om sitt val av meny.

– Harlem, Michelle Obamas kampanj för hälsosam mat och våren. Så vi valde hummersallad med vårärtor och våra bräserade revben.

Pratade med presidenten

Och visst tog sig Obama tid att prata med Samuelsson om maten.

– Han älskade verkligen vårt majsbröd och våra tacos. Höjdpunkten på kvällen var att få prata med presidenten. Det är inget jag tar lätt på. Jag kände mig väldigt hedrad. Jag har lagat mat åt presidenten förut, men det var spännande att få göra det hos oss. Det här är någonting hela teamet kommer berätta för våra barn och barnbarn.