Malmö stad planerar ormrazzia

Miljöinspektören: Öppna lägenheterna annars bryter vi oss in

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
REDO ATT MÖTA ORMEN Tiina Korpi är boende i huset: Jag har ingen ormfobi men nu har jag mardrömmar varje natt.
NYHETER

Tiina Korpi, som bor i hyreshuset i Malmö som hemsökts av världens giftigaste orm, är glad över att miljöinspektören tar i med hårdhandskarna.

Nu ska ormen bakom lappen i trapphuset rökas ut.

– Om inte de boende släpper in experten för att genomsöka lägenheten kommer miljöförvaltningen tillsammans med polis och låssmed ta sig in för att se till att där inte finns en giftorm, säger miljöinspektör Greta Backteman.

Inlandstaipanen - en av världens farligaste ormar.

Det råder ormskräck i Malmö efter avslöjandet att världens giftigaste orm - en inlandstaipan – är på rymmen i ett hyreshus på Uppsalagatan 9. Tre veckor har jakten pågått – utan resultat.

Under tiden har oron och irritationen bland hyresgäster ökat. Tiina Korpi har inte kunnat sova på nätterna. Mattias Roth var inte alls orolig, tills han i går förstod exakt hur giftig ormen är.

”Mardrömmar varje natt”

Mardrömmen startade när hyresgästerna upptäckte en lapp på entrédörren, där en anonym person beklagade att en giftorm rymt, men försäkrade att den var mätt.

Hyresgästerna larmade polisen som åkte dit för att knacka dörr – men gick bet.

En anlitad ormjägare satte ute fångstlådor i källaren och på vinden, men de är tomma.

– Vi tar det på största allvar, säger fastighetsförvaltare Thomas Marot.

En del boende börjar tro att det bara är ett sjukt skämt. Men så länge varken orm eller lappskrivare kryper fram går det inte att utesluta att giftormen kan dyka upp när som helst, säger Tiina Korpi.

–  Jag har ingen ormfobi men nu har jag mardrömmar varje natt. Alla i huset tog direkt reda på att det är en giftorm. Ett bett dödar, konstaterar Tiina Korpi.

– Jag har lagt en tung bok på toalettlocket så den inte kan ta sig upp den vägen, berättar grannen Mattias Roth.

Ormrazzia i hyreshuset

Miljöinspektör Greta Backteman uppger att det ska göras en ormrazzia i huset.

– Vi har bett fastighetsägaren att informera om att vi behöver tillgång till samtliga lägenheter för att tillsammans med en expert genomsöka dem. Om de boende inte frivilligt släpper in experten kommer miljöförvaltningen tillsammans med polis och eventuellt låssmed ta sig in lägenhet för att se till att det inte finns en orm där som utgör en risk för människor.

Kommissarie Mikael Holmström säger att Malmöpolisen "bedrev spaning efter ormen" i huset, men att fallet är nedlagt i brist på bevis. Han har ett och annat att säga till lappskrivaren – särskilt om det var ett tidigt aprilskämt.

– Det skulle kunna vara ett brott i sig att skriva lappen, falskt larm i och med har vi gjort en utryckning och lagt ner tid och resurser.

FAKTA

Så vet du att grannen har en giftorm

Minimikrav för ormägare: Giftormar måste hållas i ett låst terrarium. Det ska finnas en varningskylt på buren som också talar om art. Dörrar och fönster till rummet ska vara stängda när ägaren inte är hemma. Ventiler och andra springor ska ha nät så att rummet är rymningssäkert.

Hårdare krav ibland: En del kommuner har strängare regler och kan kräva att ormarna inte förvaras i sovrum eller vardagsrum utan har ett speciellt utrymme. I Malmö måste ormägare sedan 2004 registera djuren. Det är ett brott att bryta mot regeln och ormägaren riskerar då att få betala vite. Miljöförvaltningen i Malmö har registrerat 22 tillstånd, 3 gäller giftorm – bara ett av dessa gäller en privatperson. En person kan ha flera ormar på ett tillstånd.

– När det gäller giftorm ska man göra en inspektion se att man håller ormen på sätt att den inte kan rymma, säger miljöinspektör Greta Backteman i Malmö. Ingen orm finns registerad på Uppsalagatan.

Hyresvärden kan säga nej: Fastighetsägaren kan enligt hyreslagen införa förbud mot ormar. En hyresgäst som saknar tillstånd att ha orm kan förlora sin bostad efter prövning av hyresnämnden.

Källa: Malmö stad, Statens Jordbruksverk och Hem & Hyra

Så farlig är inlandstaipanen

Inlandstaipanen är världens giftigaste orm och aggressiv. Ormen är 50 gånger giftigare än den indiska kobrans och 650-850 gånger giftigare än en diamantskallerorm. Ett enda bett innehåller gift för att döda 100 vuxna människor. I naturligt tillstånd lever den i Australiens ökenområden och äter gnagare. Färgen på denna orm är klargul sommartid för att reflektera bort varma solstrålar och mörkare på vintern. Den kan bli omkring 2 meter lång. Den är ovanlig som husdjur eftersom den är dyr att köpa. Trots giftigheten har få människor dödats.

Här kan du möta den:

Universeum i Göteborg

Skansen-Akvariet i Stockholm

Källa: TT, Universeum, Statens jordbruksverk och Skansen-Akvariet

ARTIKELN HANDLAR OM