Lindgren och Taube på de nya sedlarna

Riksbanken presenterade Sveriges nya sedlar

Foto: scanpix
Sedelmotiv Sex kända svenskar som tillsammans blir motiven på de nya svenska sedlarna: Greta Garbo, Astrid Lindgren, Dag Hammarskjöld, Evert Taube, Birgit Nilsson och Ingmar Bergman. 2014 kan de nya sedlarna finnas i handeln.
NYHETER

Svenska folket fick som det ville.

Astrid Lindgren ersätter Selma Lagerlöf på den nya 20-lappen.

– Det är den sedeln som är mest spridd och som barn kommer i kontakt med mest, säger Leif Pagrotsky, vice ordförande för riksbanksfullmäktige.

Åsikterna och spekulationerna om vilka personer som ska pryda de nya svenska sedlarna har varit många och högljudda.

I dag avslöjade Riksbanken hur de ska se ut.

Lindgren och Taube

Och Riksbanken har lyssnat på svenska folket – författaren Astrid Lindgren kommer att pryda en av de nya sedelvalörerna.

Här är alla motiv på de nya sedlarna:

20 kr: författarinnan Astrid Lindgren och naturmotiv från Småland.

50 kr: sångaren Evert Taube och naturmotiv från Bohuslän

100 kr: skådespelerskan Greta Garbo och naturmotiv från Stockholm.

200 kr: regissören Ingmar Bergman och naturmotiv från Gotland.

500 kr: sångerskan Birgit Nilsson och naturmotiv från Skåne.

1 000 kr: diplomaten Dag Hammarskjöld och naturmotiv från Lappland.

Lindgren fick flest röster

Beslutet togs i full enighet. Enligt Johan Gernandt, ordförande i riksbanksfullmäktige är temat för de nya sedlarna personer som gjort stora insatser för Sverige inom kulturområdet under 1900-talet och svenska djur- och naturmotiv som har kopplingar till dessa personer.

Astrid Lindgren fick överlägset flest förslag från allmänheten och får pryda 20-lappen. Det finns det en tanke med.

– Det är den sedel som är mest spridd och det är också den som barn kommer i kontakt med mest, säger Leif Pagrotsky, vice ordförande i riksbanksfullmäktige.

Listan på namn är väldigt klassisk, varför finns det inga ännu mer moderna namn?

– Man kunde förstås ha valt andra halvan av 1900-talet som tema, men vi vill inte ha med någon nu levande person. Man ska inte kunna betala med sig själv.

I bruk 2014

I år utlyses en tävling om hur sedlarna ska se ut exakt och någon gång 2014-2015 tas de nya sedlarna i bruk och kommer ut i handeln.

Sedlarna kommer att bli lite längre än de som finns i dag. Den nya 200-kronorssedeln blir lika stor som dagens 100-kronorssedel.

Mynten görs också om. De silverfärgade mynten kommer att plockas bort och ersätts av mynt i kopparpläterat stål och den legering som finns i dagens tiokronor. Dessutom gör det nya myntet tvåkronan de andra mynten sällskap i svenkarnas plånböcker.

Mynten kommer även i fortsättningen ha Sveriges statschef som motiv.

FAKTA

Riksbankens motiveringar

Dag Hammarskjöld: ”Han har varit verksam i internationell diplomati och satt sverige på kartan internationellt genom att etablera FN som en viktig organisation. Han var också verksam som diktare och författare och en viktig person i kultursverige.”

Birgit Nilsson: ”Hon har en röst som har hörts långt och satt Sverige på den internationella kartan vad gäller kvinnliga operasångerskor. Hon har varit otroligt stor i 1900-talets musikvärd.”

Ingmar Bergman: ”Han är den svenske filmregissör som är mest känd i världen och som på ett oslagbart sätt har skildrat nordiskt ljus, svårmod och relationer.”

Greta Garbo: ”Hon är en svensk filmstjärna med evig lyskraft. Hon är fortfarande rankad som en av de allra främsta genom tiderna och hon klarade dessutom av övergången från stumfilm till ljudfilm, det var det inte alla som gjorde.”

Evert Taube: ”Hans bevingade ord och visor klingar aldrig ut.”

Astrid Lindgren: ”Hon är det namn som har fått flest förslag. Hon är uppskattad och omtyckt av både barn och vuxna i Sverige och utomlands.”

ARTIKELN HANDLAR OM