250 befaras omkomna sedan båt kapsejsat

51 räddades ur Medelhavets vågor av totalt cirka 300 som tros varit ombord.

Foto: FRANCESCO MALAVOLTA/AP
Överlevande förs i land Italienska kustbevakningen räddade 48 personer efter onsdagsmorgonen båtolycka i Medelhavet och en fiskebåt plockade upp ytterligare tre. Men fortfarande saknas omkring 250 personer och olyckan kan bli den värsta i Medelhavet i år.
NYHETER

250 personer är fortfarande försvunna sedan en båt kapsejsat i Medelhavet tidigt på onsdagsmorgonen.

Överlevande berättar om hur de simmade i mörkret mot båtar som kom till undsättning samtidigt som andra drogs ner och drunknade.

Det rådde hård sjögång i samband med olyckan som inträffade drygt sex landmil utanför den italienska ön Lampedusa.

De höga vågorna och mörkret gjorde räddningsarbetet komplicerat men den italienska kustbevakningen lyckades plocka upp 48 personer och en fiskebåt räddade ytterligare tre, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De ombordvarande på olycksbåten rapporteras vara immigranter på väg från Libyen. De flesta av dem har en bakgrund i Eritrea och Somalia. 20 personer hade på onsdagskvällen återfunnits döda men den italienska kustbevakningen fortsätter ikväll sökande med båtar, flygplan och helikopter.

– Vi hoppas fortfarande, säger Vittorio Alessandro, kustbevakningens talesperson enligt AFP.

Enligt honom hade den 13 meter långa båten som varit till havs i två dagar slagit runt i de höga vågorna.

Många flyr undan oroligheter

Sedan i januari har allt fler båtar med immigranter försökt ta sig över Medelhavet till framförallt Italien - detta som en följd av den senaste tidens utveckling i Nordafrika. Just ön Lampedusa - som ligger närmare den afrikanska kusten än den italienska - har fått ta emot en stor del av dessa immigranter.

Italienska myndigheter har flyttat många av dem till fastlandet eftersom de under en tid var fler än lokalbefolkningen på ön. Situationen höll på att urarta med överfulla och ohygieniska boendeförhållanden.

Olyckan en av de värsta i år

Italien har sagt att man kommer ge sex-månaders tillfälligt uppehållstillstånd till omkring 20 000 immigranter som redan finns i landet men nyanlända kommer avvisas direkt.

Olyckan på onsdagsmorgonen räknas redan till en av de värsta i Medelhavet i år.