Giftormen i Malmö har inte krupit fram

Miljöinspektören: Det finns serum på sjukhusen i Köpenhamn och Stockholm

NYHETER

Giftormen som sprider skräck i ett hyreshus i Malmö är fortfarande lös.

Jakten går vidare i lägenhet efter lägenhet – hyresgäster som inte öppnar frivilligt får dörren uppbruten.

Miljöinspektör Greta Backteman har försäkrat sig om att det finns motgift på sjukhuset – ett bett från ormen är annars direkt dödligt.

Foto: LÄSARBILD
Hyresgäster har satt upp fällor - som de hoppas den farliga ormen ska fastna i.

Det var i måndags som fastighetsförvaltaren och miljöförvaltningen i Malmö beslutade att ta ormjakten till en ny nivå. En inkallad ormexpert hade tidigare sökt igenom källaren och vind men inte hittat inlandstaipanen – världens giftigaste orm.

Nu ska alla lägenheter i huset kontrolleras noga.

– Hittills är en lägenhet genomgången och nio kontroller är bokade. Totalt har 17 hyresgäster gett sitt medgivande. Återstår åtta som inte har hört av sig, säger miljöinspektör Greta Backteman.

Hon anser att det är rimligt att kräva tillträde eftersom ett bett från denna giftorm är direkt dödligt. Det finns motgift – men det måste ges mycket snabbt.

– Det finns serum i Stockholm och Köpenhamn, förklarar Greta Backteman.

En månad har gått sedan hyresgästerna på Uppsalagatan i Malmö upptäckte lappen på entrédörren om att  en giftorm är lös – men inte hungrig, enligt den anonyma ormägaren. Trots uppmaning om att höra av sig har lappskrivaren inte krupit fram.

Under tiden har både irritationen och oron växt bland hyresgästerna. En del har tejpat igen ventilationen och lagt tunga böcker på toalettlocket för att ormen inte ska ta sig upp den vägen.

Tiina Korpi har haft mardrömmar om ormar varje natt, men snart kan hon sova lite lugnare. Ormjägare ska kontrollera hennes lägenhet på onsdag, berättar hon.

– Han sa att det kan ta 3-4 timmar per lägenhet. De letar efter ormen och föda till ormen, både levande eller fryst.