Kriserna kan bli Mauds fall

Nya uppgifter om C-ledaren: Hon visste om miljonbonusarna i Vattenfall

Foto: Magnus Sandberg
Maud Olofsson, (c) Närings- och energiminister.
NYHETER

Medan Maud Olofsson var utomlands krävde flera partimedlemmar hennes avgång.

När hon kom hem möttes hon av en ännu allvarligare kris:

Uppgifter om att hon kände till Vattenfalls miljonfallskärmar.

I går kom Maud Olofsson hem från Abu Dhabi. Redan i bilen från flygplatsen började journalisterna ringa. Tidigare hade Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Lars Johansson anmält henne till Konstitutionsutskottet:

– Jag har information från en säker källa om att Maud Olofsson kände till det särskilda fallskärmsavtal som Vattenfall skrivit med förre vd:n Lars G Josefsson.

”Informerad”

Samma uppgifter publicerades i Dagens Industri men Olofsson förnekar att hon hade kännedom om fallskärmarna innan de skrevs under. Skulden lägger hon på förre ordföranden i Vattenfall, Lars Westerberg, som fick avgå när avtalen blev kända. Hon hävdar att inte heller hennes medarbetare som suttit med under styrelsearbetet har informerat henne.

– Det är ordförandens sak att informera mig, säger Maud Olofsson.

Två ledamöter

Centerledaren avfärdade också de interna kraven på hennes avgång:

– Det är några som syns

i medierna, den stora massan medlemmar säger faktiskt ingenting.

I själva verket är det två riksdagsledamöter, student- och ungdomsförbunden och flera tunga regionalpolitiker som kräver partiledarbyte. Samma slutsats drar majoriteten av de C-märkta ledarsidorna.

– Ska man byta partiledare före nästa val måste det ligga inom en logisk tidsram som ger nästa partiledare en chans att bygga en plattform att gå till val på, säger Olof Jonmyren, ledarskribent på Södermanlands Nyheter.

Tiden snart ute

Aftonbladets rundringning bland tunga partiföreträdare ger samma bild – klockan klämtar för Maud Olofsson:

– Det är egentligen konstigt att de öppna avgångskraven kommer först nu, säger ett centerpartistiskt kommunalråd.

FAKTA

Stormigt kring Maud

Kärnkraften

Många inom partiet upplever att Maud Olofsson egenmäktigt tvingade partiet att byta fot i kärnkraftsfrågan och inte förankrade det i riksdagsgruppen.

Vattenfall

Under förra mandatperioden var hon ansvarig minister för styrningen av de statliga bolagen. Förra året fick hon kritik för att hon inte känt till de avtal som vid en större kärnkraftsolycka i Tyskland hade kostat svenska staten miljardbelopp.

Toppstyrning

Maud Olofsson anses fatta besluten inom en snäv grupp och vara dålig på att lyssna på medlemmarna.

Nystarten

Precis som S gjorde C ett dåligt val. Ett nytt partiprogram ska läggas fram på extrastämman 2012. Många medlemmar anser att stämman måste handla om politik och att efterträdaren ska hinna vara med och utforma det nya programmet.

FRA

Centern skulle stå upp för integriteten, men gick med på en ny signalspaningslag. Olofsson lät partipiskan vina över riskdagsledamöter som opponerade sig.