De får inte gå på efterfesten

Victoria och Daniel nobbas när brudparet William och Kate firar med sina närmaste

Foto: AP
Deppigt Kate Middleton och prins William gifter sig den 29 april. Victoria och Daniel måste gå hem när den riktiga festen börjar.
NYHETER

LONDON/TENSTA. 1 900 gäster i kyrkan, två tårtor på mottagningen – och en kyss på slottsbalkongen.

Men när festen börjar får Victoria och Daniel gå hem.

Här är alla detaljer kring Williams och Kates bröllop.

Brudens far eskorterar sin dotter till kyrkan. Statschefer, kändisar och goda vänner är på plats under vigseln. Brudparet åker häst och vagn därifrån. På slottets balkong väntar den första kyssen inför tusen och åter tusen jublande åskådare.

Klockan elva

Detaljerna kring prins Williams och Kate Middletons bröllop den 29 april är som hämtade från en liknande tillställning i Stockholm den 19 juni förra året.

Och Victoria och Daniel finns på plats i Westminister Abbey när William och Kate säger ja till varandra. Men till brudparets fest på kvällen är de inte välkomna.

Kate och William har valt ett förmiddagsbröllop för att få det så informellt som möjligt.

Redan kvart i elva väntas kungligheterna anlända till kyrkan. De flesta kommer dit i buss, men drottningen och prins Charles körs i limousiner.

Två miljarder tittare

Samtidigt lämnar Kate Middleton ett hemligt hotell i centrala London och åker Rolls-Royce till kyrkan tillsammans med sin pappa.

Vigseln pågår i en timme och en kvart och direktsänds för omkring två miljarder tv-tittare.

Kvart över tolv lämnar brudparet kyrkan i häst och vagn, antingen öppen eller av glas beroende på London-vädret.

Klockan 13.35 väntar en mottagning för 650 av bröllopsgästerna på Buckingham Palace, men först ska allmänheten få sitt. 13.25 kliver William och Kate ut på slottets balkong för att ta emot folkets jubel – och för första gången kyssas offentligt.

Klockan 15 får brudparet dra sig tillbaka för att vila inför kvällens stora fest. Pappa prins Charles står som värd när portarna åter öppnas klockan 19. Här väntas prins Harry hålla tal till sin bror, men det kommer inte våra svenska kungligheter att få höra. Bara de 300 närmaste har bjudits in och dit räknas inte Victoria och Daniel.

När Aftonbladet träffade Victoria och Daniel i Tensta i går hade de ännu inte styrt upp några egna efterfestsplaner i London.

– Inget som är planerat, sa kronprinsessan.

FAKTA

Kolla kungligheter – så här får ni bete er den 29 april

Vad ska jag ha på mig? Hur tilltalar jag drottningen?

Hur håller jag tekoppen?

Lugn Victoria, här är allt du behöver veta.

Buckingham Palace har skickat ut en 22-sidig instruktion till alla bröllopsgäster.

Där får man veta allt man behöver – och lite till:

Som att inte klä sig i vitt eller krämfärgat, de färgerna är ämnade för bruden.

Att man ska ha sin mobiltelefon inställd på ljudlöst.

Att man ska komma till kyrkan minst 20 minuter före ceremonin och att man förväntas uppmärksamma drottningen med en nigning eller bugning både när hon anländer och lämnar kyrkan.

Självklart finns också regler för hur man samtalar med drottningen.

– När man träffar drottningen sträcker hon ut sin hand först och man tilltalar henne som ”Your majesty”, säger Jean Broke-Smith, expert på kunglig etikett i Storbritannien.

Skumpan dricker man genom att hålla i glasets

fot.

Teet får man i sig genom att lyfta på koppen, inte på fatet. Man ska hålla tekoppens öra lätt mellan pekfingret och tummen och ställa ner koppen på fatet mellan varje sipp.