”Han är nervös”

Nya siffror: S går om M – Reinfeldt vägrar debattera

1 av 3
S går om M Klicka för att få upp en större bild.
NYHETER

Socialdemokraterna leder över Moderaterna med en noslängd.

Men när Juholt bjuder in till debatt får han nobben av Reinfeldt.

– Det är ett mycket märkligt agerande. Statsministern ger ett osäkert och nervöst intryck, säger statsvetaren Jenny Madestam.

För mindre än en månad sedan ledde M över S med drygt fem procentenheter. Men i Aftonbladet/United Minds senaste undersökning går Socialdemokraterna om och förbi.

S får 30,8 procent – mot 30,3 för M.

Dissade debatt

Socialdemokraterna är därmed tillbaka på siffror som motsvarar senaste valresultatet. En viss Juholt-effekt, enligt United Minds opinionschef Carl Melin:

– Socialdemokraterna och Moderaterna är i princip lika stora just nu. Det är uppenbarligen så att Socialdemokraterna har fått uppmärksamhet. Bara att man har ett ledarskap gör att intresset för S växer, säger han.

Debatten partiledarna emellan lyser fortfarande med sin frånvaro. Inför omvalet i Västra Götalandsregionen i maj bjöd Håkan Juholt in Fredrik Reinfeldt till en debatt om sjukvården.

Kritiserat besked

Men S-ledaren fick nobben.

– Socialdemokraterna måste presentera sin sakpolitik först. Först då kan vi ta debatten, säger statsministerns pressekreterare Roberta Ahlenius.

Beskedet har fått kritik från flera håll.

– Reinfeldt vill förmodligen vara förberedd till tänderna när han möter Juholt första gången. När han inte får solklara besked i alla frågor tycks han bli väldigt försiktig. Han vet att det är viktigt för Juholt att visa framfötterna. Men det finns ett mått av arrogans och maktutövning i hans agerande, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Positiv till bensinskatt

Hennes kollega, statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson, befarar att en utebliven debatt drar ner valdeltagandet i omvalet.

– Här måste alla aktörer, statsministern inräknad, ta sitt demokratiska ansvar. Vi vill ju få ett rättvisande valutslag som speglar folkviljan, säger han till TT.

I SVT:s ”Agenda” i går kväll öppnade Håkan Juholt för ett återinförande av förmögenhetsskatten. Han ställde sig även positiv till fastighetsskatt och en höjning av bensinskatten – men tänker inte prioritera rut-avdraget.

– Rut-avdraget har fyllt en funktion för en del människor, men inte för många, sa han.

KD ökar

Trots att Moderaterna tappar tre procentenheter i Aftonbladet/United Minds är ställningen mellan blocken i princip oförändrad. Det beror på att C, FP och KD går framåt.

Trenden där Moderaterna äter upp de borgerliga småpartierna tycks därmed ha vänt, i alla fall tillfälligt.

– Det finns en väldig nervositet när ett eller flera regeringspartier ligger nära fyraprocentsspärren. Det här borde göra dem lite lugnare även om de fortfarande har problem, säger Carl Melin.

ARTIKELN HANDLAR OM