”Försöker rätta till misstag som aldrig borde gjorts”

Cancersjuke Erik: Praktiskt att spara på folk som inte hörs

Foto: LASSE ALLARD
Erik Videgård fick cancer för ett år sedan.
NYHETER

Cancerdrabbade stjärnkrögaren Erik Videgård är inte imponerad av alliansens förslag till förändringar i sjukförsäkringen.

– Vad regeringen gör är att rätta till misstag som den gjort från början och försöker få det att låta som den gör något bra.

Erik Videgård är sjukskriven på halvtid men nekas ersättning. Nolltaxad var beskedet. Han har överklagat till Förvaltningsdomstolen som tar ett år på sig att handlägga. För att klara familjens ekonomi tvingas han ta alla extrajobb han hittar.

Kampen mot cancern – och Försäkringskassan – har gjort honom smärtsamt medveten om det nya tuffa Sverige.

Kritisk mot alliansen tuffa politik

Han är mycket kritisk mot regeringens politik:

– Nu börjar människor se att det är ohållbart. Det är först nu vi börjar prata om de svaga och sjuka som inte har en egen röst och inte syns. Det är praktiskt att spara på folk som inte hörs.

Förslaget till förändringar i sjukförsäkringen berör inte honom. Det hjälper inte heller egenföretagare och frilansar som går på korta projektjobb och riskerar stå utan skydd när de blir sjuka, säger han.

"En idiotisk lag"

Erik Videgård ifrågasätter hur alliansen kunde driva igenom sina tuffare regler och en bortre gräns som slänger ut utförsäkrade i intet.

– Det är en idiotisk lag som gör att folk hamnar mellan stolarna.

Han tycker det är bra om folk får bättre rehabilitering och om vägen till tillbaka till arbete blir "bredare". Han säger att alla mår bra av att jobba - efter sin förmåga. Men den balansgången har han själv inte har råd med i dag.

Regeringen förslag är däremot inget att slå på stora trumman för. Det är en självklarhet att sjuka ska få hjälp, säger han.

– Det här är något som riktas till dem som är utförsäkrade och ändå inte har möjlighet att arbeta. Är man är så pass sjuk behöver man inte skrotas för det men sjuka människor ska man ta hand om. Punkt slut.