Vill ha långt straff för styckmord

Foto: TORD WESTLUND
 De tre männen misstänks ha huggit ihjäl Christian Larsson och sedan styckat och dumpat kroppen.
NYHETER

Styckmordet i Bollnäs borde ge livstids fängelse.

Det menar åklagare Ann-Charlotte Bålman.

Men straffet kan bli lägre på grund av de åtalade männens ålder.

Christian Larsson.

Christian Larsson blev 26 år. Han hittades mördad och styckad i höstas. I går avslutades rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot de tre män som misstänks ligga bakom brottet.

Ann-Charlotte Bålman sa under sin plädering att straffvärdet för en vuxen person som begått brottet är livstid. Men i och med att de åtalade männen är yngre än 21 år får de ungdomsrabatt. Därför menar Bålman att straffet borde bli 10-14 års fängelse.

Åklagaren vill att männen psykundersöks

Men först vill hon att de alla tre genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning, RPU. Trots att den lilla sinnesundersökningen bara visade att två av dem misstänks ha en allvarlig psykisk störning.

Männen blir kvar i häkte åtminstone tills på fredag. Först då meddelar Hudiksvalls tingsrätt beslut om RPU.

– Det är ganska mycket material, vi har 2000 sidor förundersökning och sedan har vi hållit på i sju-åtta dagar. Man måste sammanställa vad var och en har sagt och göra en preliminär bedömning i skuldfrågan. Det är lite jobb att göra, säger Bengt-Olov Horn, extra domare vid rättegången.

Dom kan dröja

Pläderingarna från både åklagaren och försvaret hölls i dag. Ingen av männen vill ta ansvar för mord, och även strafflängden som åklagaren nämnde har man synpunkter på.

– Det är helt orealistiskt vad gäller min huvudman. Han accepterar grov misshandel men ingenting annat, säger Leif Silbersky som försvarar en av de misstänkta.

– Han är lättad över att det är över och att vi snart ser slutresultatet, säger advokaten om hur hans klient mår.

Om det blir aktuellt med RPU för någon av de misstänkta kommer rättegången att återupptas när den är genomförd.

En RPU tar ungefär en månad.