Mordet kan ha inspirerats av ”Scarface”

I går åtalades en 36-årig it-tekniker för mordet på Kungsklippan

1 av 2 | Foto: POLISEN
Den åtalade 36-åringen.
NYHETER

Den 36-årige it-teknikern sköt ihjäl sin vän med tre skott.

I hans lägenhet hittades en altarliknande tavla från filmen "Scarface".

– Det finns paralleller mellan filmen och verkligheten som man kan ha undringar över, och jag kommer att ställa frågor om det under rättegången, säger kammaråklagare Fredrik Karlsson till Aftonbladet.

I december i fjol hittades en 37-årig man ihjälskjuten på en köksstol i en lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Han hade skjutits med tre skott.

Lägenhetsinnehavaren, en 36-årig kommunanställd it-tekniker, ringde till sin bror och berättade vad han gjort – att han skjutit sin vän sedan flera år tillbaka med en Smith & Wesson.

– Jag måste säga adjö. Jag har dödat XX och nu ska jag skjuta mig själv, sa han.

Skott hördes

En piketstyrka skickades till lägenheten. De skulle just gå in när insatsen tog en dramatisk vändning.

Polisen fick kontakt med den misstänktes far, som befann sig i sin villa i Bromma. Även 36-åringen befann sig där, och plötsligt hördes ett skott i telefonen.

När piketstyrkan kom fram till Brommavillan hade pappan tagit sig ut ur huset. Kort efter kom gärningsmannen ut på tomten, och lyckades fly i en Volvo, specialutrustad med blinkande blåljus.

En dramatiska biljakt tog vid, men slutade i Södra Ängby där 36-åringen började skjuta mot polisen som besvarade elden och sköt mannen med ett skott i lårbenet.

Altare från Scarface

I går åtalades 36-åringen för mord på den 37-årige mannen samt mordförsök på två poliser.

Han själv menar att han inte minns mycket från händelsen. I förhör säger han att  troligtvis "fipplat" med vapnet och att skotten då gått av av misstag.

I mannens bostad, dit han nyligen flyttat, hittades förutom flera uppmonterade videokameror och en vapengömma med stora mängder ammunition även, en altarliknande tavla från våldsamma kultfilmen "Scarface" från 1983 med Al Pacino som Tony Montana i huvudrollen.

Kammaråklagare Fredrik Karlsson säger till att bilden var centralt placerade i lägenheten, som annars var sparsamt inredd, och just därför satte han sig och såg filmen för att se om den kunde ha någon koppling till det som skett.

– Jag vet inte varför han hade Scarface-tavlan på väggen, jag vet inte ens om han sett filmen. Men det finns paralleller mellan filmen och verkligheten som man kan ha undringar över och jag kommer att ställa frågor om det under rättegången, säger han.

Montana skjuter vännen

36-åringen har inte själv nämnt filmen i förhör eller blivit tillfrågad om den. Men en scen som åklagaren fastnat för är den när huvudrollsfiguren Tony Montana skjuter sin bäste vän Manny som hämnd för att Manny dragit in hans syster i den kriminella världen.

– Nu vet vi inte vad motivet är till den här skjutningen på Kungsklippan. Men under festen på kvällen innan mordet konfronterade den misstänkte den man som han sedan sköt med att denne skulle dragit in en släkting i kriminella kretsar, säger Fredrik Karlsson.

På onsdag nästa vecka inleds rättegången.