Svensk fick tio år för miljonkupp

Rånade en dansk värdecentral på 81 miljoner kronor – pekade finger när han fick domen

Foto: scanpix
I augusti rånades en värdedepå i Bröndby.
NYHETER

I dag dömdes en svensk 38-åring till tio års fängelse för att ha deltagit i en av de största och mest spektakulära rånkupperna i Danmarks historia.

Han anses vara en av hjärnorna bakom det så kallade Bröndbyrånet, där förövarna försvann med 81 miljoner kronor – varav endast 4 miljoner har återfunnits.

I augusti 2008 rånades Dansk Värdihåndtering i Bröndby i sydvästra Köpenhamn. Minst fem maskerade män, beväpnade med AK4:or, körde in värdecentralen med hjälp av en 22 ton tung hjullastare.

Personalen sökte skydd i ett angränsande rum medan männen snodde med sig 81 miljoner kronor – och försvann i tre mörka Audi-bilar.

Samtidigt placerade medhjälpare ut stulna sopbilar som sattes i brand och spred ut fotanglar som satte stopp för de jagande polismännens bilar.

14 män dömdes 2010

Efter ett gemensamt dansk-svenskt spaningsarbete greps fem danskar, en fransk medborgare och åtta svenskar, varav en sköts ned på öppen gata i Malmö innan han hann åtalas.

Övriga 13 gripna dömdes under en rekordrättegång i september 2010, där man fick slå ut en vägg i rättsalen för att få plats med alla misstänkta och deras försvarare. 

Strafflängden blev sju och åtta år för alla utom fransmannen – som var kuppens huvudman och fick tio års fängelse.

38-årige svensken flydde till Filippinerna

Under rättegången förra året saknades en av de misstänkta hjärnorna bakom rekordkuppen – en 38-årig stockholmare, som hittades på Filippinerna där han häktades och begärdes utlämnad.

I dag dömdes 38-åringen till tio år av en domstol i Glorup och fick alltså lika lång strafftid som den franska huvudmannen, trots att man inte har lyckats reda ut exakt vad han gjorde under rånet.

– Vi har inte fastställt vilken roll han spelade, eller hur högt han stod i hierarkin, säger domare Elisabet Michelsen.

När svensken fick domslutet pekade han finger åt rätten.

Hans advokat överklagade genast domen.

77 miljoner fortfarande försvunna

Endast 4 miljoner kronor har återfunnits från rånbytet, nedgrävda i en trädgård.

Ingen har avslöjat var de resterande 77 miljonerna finns.

FAKTA

Så gick rekordrånet till

10 augusti 2008, klockan 04.30

Dansk värdehanteringsterminal i Bröndby rånas när en hjullastare forcerar väggen in till centralen. Minst fem män stormar in i det rum där man årligen hanterar uppemot 30 miljarder danska kronor.

När de anställda som är i full färd med att räkna pengar märker vad som händer flyr de in i ett intilliggande personalrum. Ingen av dem möter rånarna.

Rånarna är maskerade, beväpnade och har skottsäkra västar.Sammanlagt får de med sig motsvarande 81 miljoner svenska kronor. Det är ett av de största rånbytena i Danmarks historia.

De försvinner i Audi-bilar, som stals i Sverige tre veckor före kuppen. Elva stulna sopbilar har placerats ut för att hindra polisens jakt. Fem av dem sätts i brand. På vägarna har medhjälpare också lämnat fotanglar som stoppade jagande polisbilar.

17 augusti 2008, klockan 17.30

Hotell Scandic i centrala Köpenhamn omringas av poliser som tar sig in iförda skottsäkra västar. Gästerna evakueras och fyra svenskar grips, varav en är en professionell allsvensk fotbollsspelare.

Enligt vittnesuppgifter överraskas de när de dricker drinkar och strör tjocka sedelbuntar omkring sig på bordet i lobbyn.

En femte man, dansk, grips på en rastplats utmed motorvägen söderut från Köpenhamn.

Oktober 2008

En av de misstänka svenskarna skjuts ihjäl på öppen gata i Malmö. Polisen beskriver det som en avrättning.

7 mars 2010

Sju svenskar, fem danskar och en fransk medborgare ställs till svars för rånkuppen.

Danska myndigheter väntar dessutom på att ännu en 38-årig svensk ska utlämnas från Filippinerna.

7 september 2010

Samtliga 13 åtalade befinns skyldiga.

Bland åtalspunkterna finns väpnat rån, mordbrand samt framkallande av fara för andras liv och strafflängden blev sju till åtta år.

Den franska huvudmannen döms dessutom för olaga vapeninnehav och får totalt tio år.

14 april 2011

Den sista eftersökte 38-årige svensken, som utlämnades från Filippinerna, döms till tio år. Alltså lika långt straff som huvudmannen.