”De ser mig som en liten djävul”

Dalai Lama landade i Stockholm – och meddelade att han vill sluta som politisk ledare

Foto: MAGNUS SANDBERG
lama i 74 år Två år gammal utsågs Dalai lama till andlig ledare. Nu 74 år senare tycker han att det är dags att sätta punkt. – Jag avslutar den här 400 år gamla traditionen frivilligt, glatt och stolt, säger han.
NYHETER

Kraftigt försenad landade Dalai lama på Bromma flygplats under torsdagskvällen – och meddelade trött, men glad, att han vill avgå.

– Jag avslutar nu den här 400 år gamla traditionen, sa han stolt.

Strax efter halvniotiden på torsdagskvällen landade ett privatchartrat plan på Bromma flygplats – fyra timmar efter beräknad ankomst.

En stege fälldes ut och Dalai lama klev ner på trötta ben.

Leende förde han ihop sina välskötta händer och välkomnades enligt tibetansk tradition med vackra sidenhalsdukar.

– Jag är väldigt glad att vara här. Men i dag – otur! sa han med glimten i ögat och berättade att han i vanliga fall brukar gå och lägga sig klockan sju – för att gå upp och meditera halv fyra på morgonen.

Vill sluta som politisk ledare

Dalai lama föddes i en fattig familj i ett avlägset hörn av Tibet 1935.

När han var två år förklarades han vara barmhärtighetens bodhistattva – enligt tibetansk tro deras högste andlige ledare, återfödd i en mänsklig kropp – och fördes till Lhasa för att fostras till munk.

Som 15-åring fick han ta över det religiösa och politiska ansvaret, samtidigt som landet invaderades av Kina – och 1959 tvingades han fly till Indien, där han har bott sedan dess vid foten av Himalayas snötäckta berg och varit politisk ledare för exiltibetanerna.

76 år gammal tycker han nu att det är dags att sluta.

– Jag tycker att det är hög tid för en förändring. Jag avslutar den här 400 år gamla traditionen frivilligt, glatt och stolt, sa Dalai lama – och förklarade att han enbart vill verka som andlig guru för ett självständigt och demokratiskt Tibet.

”Kina betraktar mig som en djävul”

På frågan om han någonsin tror att han kan återvända till Tibet, satte Dalai lama upp fingrarna som två horn i pannan och skrattade hjärtligt:

– Tiderna förändras, men den kinesiska regeringen betraktar mig fortfarande som en liten djävul.

Fast han tror att läget kommer att förändras.

– Känslan för ansvar har ökat de senaste åren – och jag är hoppfull. Jag kommer inte kunna återvända inom några månader, men jag ser positivt på framtiden.

Han förklarar engagerat:

– Intellektuella kineser har skrivit kritiska artiklar om regeringens Tibetpolitik – och inser att folket förtrycks. Även Kinas premiärminister har sagt att politisk förändring är nödvändig.

Har inget att säga till Kinas regering

Innan Dalai lama lämnade Bromma flygplats i en vit Säpo-bil – för att bugandes checka in på Sheraton hotell och äntligen få sin nattsömn – besvarade han en sista fråga med ett rungande skratt:

Vad vill du säga till den kinesiska regeringen?

– Nothing!

FAKTA

Besöker Stockholm och Lund

Dalai lama är i Sverige över helgen för att besöka Södertörns högskola, Nobelmuseet och Lunds domkyrka.

Han håller även publika evenemang, i Stockholm på fredagen och i Lund på lördagen, för att samtala om livets mening och tibetanernas situation.

Mark Levengood och komikern Johan Wester är moderatorer under evenemangen, och Lars Winnerbäck uppträder.

Den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp är värd för Dalai Lamas besök.

Överskottet går till deras samarbete med exiltibetaner i Indien och Nepal.

Har reinkarnerats 14 gånger

Dalai lama är, sedan slutet av 1500-talet, titeln på den högste religiöse ledaren inom den tibetanska buddhismen.

Han anses vara en bodhisattva, en upplyst person som har förskjutit sitt uppgående i nirvana och fortsätter reinkarneras för att kunna hjälpa resten av mänskligheten.

Nuvarande Dalai lama är den 14:e o ordningen och föddes som Tenzin Gyatso i en fattig tibetansk familj 1935. Han tilldelades Nobels fredspris 1989.

Sedan 1959 bor Dalai lama utanför Dharamsala i norra Indien, på västsluttningen av det snötäckta Himalaya, dit han flydde med sin exilregering och 15 000 tibetanska flyktingar efter den kinesiska invasionen av Tibet 1950.

Hans strävan är att arbeta för ett självständigt och demokratiskt Tibet och sprida kunskap om den tibetanska buddistiska läran. 76 år gammal vill nu sluta som politisk ledare, men fortsätta som andlig guru.