Lilla Karla skickades hem – dog

Hade haft andningsuppehåll – men familjen fick inget veta

Foto: Foto: CONNY SILLÉn
får skadestånd – efter fem år FÅR SKADESTÅND ”Låt henne sova med er i sängen”, sa vårdpersonalen när Jenny Blomérus och maken Ninis fick åka hem med sin för tidigt födda dotter Karla. Men redan andra natten vaknade Jenny av att den lilla flickan var livlös. Nu får familjen 70 000 kronor i ersättning.
NYHETER

För tidigt födda Karla hade haft andningsuppehåll.

Ändå skickades hon hem från Örebro universitetssjukhus – och dog dagen därpå.

Nu får familjen skadestånd.

Foto: Foto: PRIVAT
SLUTADE ANDAS Karla blev bara elva dagar gammal.

På dörren till barnens gemensamma rum står tre namn – men det är bara Vladimir, 6, och Bunny, 4, som leker där.

Det är fem år sedan Jenny Blomérus, 32 och maken Ninis, 25, förlorade sin dotter, men sorgen är fortfarande påtaglig och Jenny gråter när hon berättar.

Karla föddes en dryg månad för tidigt, i mars 2006. Hon hamnade i kuvös på neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

40 graders feber

Kort efter förlossningen blev båda föräldrarna förkylda och fick inte besöka Karla. När Jennys förkylning lagt sig återförenades hon med dottern. Jenny undrade när det skulle vara okej att åka hem och fick svaret att barnen normalt stannar till datumet då de borde ha fötts.

När andra föräldrar åkte tidigare från avdelningen frågade Jenny igen.

– Då svarade sjuksköterskan att jag kunde åka hem samma dag. Jag blev paff, eftersom jag inte hade väntat mig det. Dessutom var min man och son båda hemma och kräktes med 40 graders feber. Jag undrade om det var lämpligt. Sköterskan sa att hon hört sig för och att det gick bra.

”Något var fel”

Väl hemma ammade Jenny lilla Karla i sängen – på sjukhusets inrådan.

– De sa att det var bra om jag gjorde som jag gjort med

Vladimir. ”Låt henne sova med er i sängen och amma henne liggandes på natten”.

Första dygnet gick bra. Nästa natt låg Karla livlös mellan sina föräldrar.

– Jag vaknade av att något var fel. Hon låg alldeles för stilla.

På sjukhuset konstaterade läkarna att Karla var död – elva dagar gammal.

När familjen fick journalerna framkom att hon hade haft andningsuppehåll under tiden i kuvös.

– Det hade de inte sagt något till oss om. Hade jag vetat det hade jag vägrat åka hem, säger Jenny.

Medger fel och brister

Ingen säker dödsorsak fastställdes i obduktionen. Men en struplocksinfektion konstaterades – något som kan vara dödligt för små barn.

I bandade telefonsamtal med Jenny medger både klinikchefen och en överläkare att det var fel att låta en sjuksköterska bedöma om Karla kunde skickas hem. De medger också brister i journalföringen – och att Karla troligen fått struplocksinflammation av broderns förkylning.

Men ingen på sjukhuset gjorde någon Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. När familjen i stället anmälde fallet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skyllde klinikledningen plötsligt på föräldrarna.

– De uppgav att vi varit tjatiga om att komma hem. Jag skulle inte kalla att fråga två gånger tjatigt. Jag ville mest veta, för att ha datumet att se fram emot, säger Jenny.

Dessutom antyddes att Karla avlidit eftersom hon sovit i föräldrarnas säng.

– Det var vad de rådde oss till.

Nu ger Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag familjen rätt – och 70 000 kronor i ersättning.

”Många år sedan”

Lars Björklund, överläkare på neonatalavdelningen i Lund, uppger i ett utlåtande att ”det aldrig är medicinskt korrekt att skicka hem ett barn från en nyföddhetsavdelning utan läkarundersökning” och att ”flickan med övervägande sannolikhet inte avlidit om hon stannat kvar på sjukhuset”.

Men Elisabeth Esbjörner, dåvarande chef för neonatalavdelningen i Örebro, anser fortfarande att sjukhuset inte gjort några misstag:

– Det där hände för många år sedan. Och HSAN har åtminstone sagt att inga fel begåtts.