Skandalmejlet kan rädda Anna

Efter diplomatens påhopp ska svenskans fall granskas på nytt i Grekland

1 av 5 | Foto: Foto: TV4
TACKAR Anna är tacksam för allt stöd hon fått från svenska folket.
NYHETER

Den sparkade toppdiplomaten kan bli Annas räddning.

Nu ska hennes fall granskas på nytt i Grekland.

– Hon är oerhört tacksam för det stöd hon fått av svenska folket, säger hennes juridiska ombud.

Den grekiska handelsattachén Vassilios Bakalis fick omedelbart lämna Sverige efter sina förnedrande uttalanden om svenska kvinnor med anledning av fallet Anna.

Hans uttalande – tillsammans med den stora uppmärksamhet fallet fått – kan ha räddat henne från förtalsåtalet efter att hon anmält en våldtäkt på den grekiska ön Samos 2009.

I går meddelade Greklands justitieminister Haris Kastanidis att han beordrat Högsta domstolens åklagare att utreda om något fel har begåtts i fallet. Justitiedepartementet skriver att alla svenskar ”kan känna sig trygga i att grekiska rättsföreträdare utför sina plikter samvetsgrant”.

Mår dåligt

Anna är i 50-årsåldern och bosatt i en stad i Mellansverige. Hon mår än i dag mycket dåligt efter det som har hänt, men är samtidigt lättad efter gårdagens besked från justitieministern.

– Hon är förhoppningsfull om att det här kommer att få en korrekt rättslig prövning. Vi hoppas att åtalet mot henne ska dras tillbaka, eftersom det vilar på en orimlig grund, säger hennes juridiska ombud Gunilla von Wachenfeldt.

Anna hälsar att hon är tacksam för den uppbackning hon fått under de senaste dagarna.

– Hon vill tacka Aftonbladets läsare för stödet, jag vet att hon har läst era artikelkommentarer, och även för det inofficiella stöd hon fått från svenska myndigheter.

Lägger locket på

Utöver ett officiellt uttalande har den grekiska ambassaden i Sverige lagt locket på. Aftonbladet har förgäves sökt ambassadören Aliki Hadji.

Informationsavdelningen på grekiska utrikesdepartementet i Aten hänvisar till ambassaden i Stockholm och har trots

löfte valt att inte återkomma för en kommentar.

Anna är fast besluten att fortsätta sin kamp för rättvisa.

– Hon säger att det absolut värsta hon varit med om i hela sitt liv är den där natten på Samos. Hon var övertygad om att hon skulle dö. Men hon har klarat det.

FAKTA

Anmälde våldtäkt – åtalades för förtal

Sommaren 2009

Anna, en svensk kvinna i 50-årsåldern, anmäler att hon blir misshandlad och våldtagen under en semesterresa till ön Samos i Grekland.

En misstänkt man grips och Anna blir undersökt hemma i Sverige.

Hösten 2009

Den misstänkte mannen släpps.

Hösten 2010

Anna blir åtalad för förtal och kallas till rättegång i Grekland.

13 april 2011

TV4 rapporterar om fallet och i dokumentationen från den grekiska domstolen står att kvinnor ”försäkrar sig mot våldtäktsrisken och erhåller ersättning från försäkringsbolag”.

Privatpersonen Jan Tordsson i Växjö blir så upprörd av inslaget att han skriver till den grekiska ambassaden och protesterar.

14 april 2011

Handelsattachén Vassilios Bakalis, stationerad i Sverige sedan 2006, skriver i sitt mejlsvar att Jan Tordsson borde skämmas för hur svenska kvinnor beter sig – både på semester utomlands och hemma i Sverige. Samma dag publiceras ett kritiskt debattinlägg om grekisk rättsröta i Svenska Dagbladet, signerat Annas ombud Gunilla von Wachenfeldt och Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

15 april 2011

Sent på kvällen, bara någon timme efter att diplomatens mejlsvar citerats i TV4, kommer beskedet att Vassilios Bakalis får lämna sin tjänst på ambassaden och kallas hem till Aten.

16 april 2011

Greklands justitieminister Haris Kastanidis meddelar att han omedelbart ska skicka en förfrågan till åklagaren vid Högsta domstolen i landet om att utreda anklagelserna mot Anna.