Tidning avlyssnade kändisars mobiler

Sienna Miller och prins William bland 91 drabbade i skandalen

NYHETER

LONDON. Plötsligt kunde prins William läsa om sin läkartid i News of the world.

Nu står det klart att över 91 personer kan ha fått

sina telefoner avlyssnade av Storbritanniens största tidning.

Sienna Miller har precis tackat nej till en miljon kronor som plåster på

såren.

Foto: Foto: AP
Reportern Clive Goodman fick fängelse för att ha avlyssnat den brittiska kungafamiljen.

News of the world erkände förra veckan att de hackat åtta icke namngivna personers mobiltelefoner.

Tidningen bad om ursäkt, erbjöd ekonomisk kompensation – och redaktionsledningen hoppades att man snabbt skulle slippa ett antal överhängande stämningar.

Men skådespelerskan Sienna Miller tackade snabbt nej till de 100 000 pund, nästan 1,1 miljoner kronor, hon erbjudits och krävde i stället att domstolsförhandlingarna skulle fortsätta.

Vill ha sanningen

– Viktigast för henne är att få veta hela sanningen och att de ansvariga ställs till svars, sa skådespelerskans advokat Mark Thomson i ett uttalande enligt BBC News.

Nu visar det sig att över 91 personer kan ha avlyssnats av Storbritanniens största tidning. Hos privatdetektiven Glenn Mulcaire, som var anställd av News of the World, har polisen hittat pinkoder till 91 olika mobilnummers röstbrevlådor.

– Men det är fel att säga att 91 är svaret, att det är det maximala antalet drabbade. Det kan vara betydligt fler, sa Londonpolisens representant Jason Beer under förhandlingen där domstolen beslutade att gå vidare med fyra stämningar mot tidningen.

Parallellt pågår en brottsundersökning och polisen har gripit tre journalister som arbetat för News of the world.

Fick fängelse

Bland offren finns en blandning av kända personer och deras anställda, assistenter och vänner. Sienna Millers före detta pojkvän Jude Law förbereder en stämning och Storbritanniens före detta biträdande premiärminister lord John Prescott ska också ha blivit drabbad.

2007 dömdes privatdetektiven Mulcaire och reportern Clive Goodman till fängelse för att ha avlyssnat röstbrevlådor som tillhörde kungafamiljen och deras närmaste. News of the world hävdade då att det var en enskild händelse och erkänner fortfarande bara att avlyssningar skett 2004–2006.