Tidning avlyssnade kändisars mobiler

Sienna Miller och prins William bland 91 drabbade i skandalen

NYHETER

LONDON. Plötsligt kunde prins William läsa om sin läkartid i News of the world.

Nu står det klart att över 91 personer kan ha fått

sina telefoner avlyssnade av Storbritanniens största tidning.

Sienna Miller har precis tackat nej till en miljon kronor som plåster på

såren.

Foto: Foto: AP
Reportern Clive Goodman fick fängelse för att ha avlyssnat den brittiska kungafamiljen.

News of the world erkände förra veckan att de hackat åtta icke namngivna personers mobiltelefoner.

Tidningen bad om ursäkt, erbjöd ekonomisk kompensation – och redaktionsledningen hoppades att man snabbt skulle slippa ett antal överhängande stämningar.

Men skådespelerskan Sienna Miller tackade snabbt nej till de 100 000 pund, nästan 1,1 miljoner kronor, hon erbjudits och krävde i stället att domstolsförhandlingarna skulle fortsätta.

Vill ha sanningen

– Viktigast för henne är att få veta hela sanningen och att de ansvariga ställs till svars, sa skådespelerskans advokat Mark Thomson i ett uttalande enligt BBC News.

Nu visar det sig att över 91 personer kan ha avlyssnats av Storbritanniens största tidning. Hos privatdetektiven Glenn Mulcaire, som var anställd av News of the World, har polisen hittat pinkoder till 91 olika mobilnummers röstbrevlådor.

– Men det är fel att säga att 91 är svaret, att det är det maximala antalet drabbade. Det kan vara betydligt fler, sa Londonpolisens representant Jason Beer under förhandlingen där domstolen beslutade att gå vidare med fyra stämningar mot tidningen.

Parallellt pågår en brottsundersökning och polisen har gripit tre journalister som arbetat för News of the world.

Fick fängelse

Bland offren finns en blandning av kända personer och deras anställda, assistenter och vänner. Sienna Millers före detta pojkvän Jude Law förbereder en stämning och Storbritanniens före detta biträdande premiärminister lord John Prescott ska också ha blivit drabbad.

2007 dömdes privatdetektiven Mulcaire och reportern Clive Goodman till fängelse för att ha avlyssnat röstbrevlådor som tillhörde kungafamiljen och deras närmaste. News of the world hävdade då att det var en enskild händelse och erkänner fortfarande bara att avlyssningar skett 2004–2006.

FAKTA

FYRA TESTFALL SOM GÅR TILL STÄMNING

Andy Gray, 55, fotbollskommentator

Ska ha fått sin röstbrevlåda hackad tolv gånger under en sexmånadersperiod. Slåss också i rätten för att privatdetektiven Mulcaire ska tvingas namnge den NotW-chef som beordrat avlyssningen.
 

Sienna Miller, 29, skådespelerska

Scotland Yard har bekräftat att hennes telefonuppgifter finns i beslagtaget material från tidningen. Fick en ursäkt av NotW förra veckan, men vägrar göra upp i godo med tidningen som erbjudit 100 000 pund. Hon hävdar att hon blivit trakasserad och förföljd av tidningen och har beskrivit telefonhackningen som en ”skandalös kränkning av hennes rätt till ett privatliv”.

Kelly Hoppen, 52, inredningsdesigner

Sienna Millers styvmor som 2003 dejtade fotbollsspelaren Sol Campbell stämde i vintras NotW och reportern Dan Evans för att ha hackat sig in, eller försökt hacka sig in, i hennes röstbrevlåda mellan juni 2009 och mars 2010. Fick en ursäkt och erbjudande om kompensation av NotW förra veckan.

Sky Andrew, 49, spelaragent

Representerar bland andra fotbollsspelaren Sol Campbell och har stämt NotW för att tidningens före detta nyhetschef Ian Edmondson ska ha beordrat detektiven Mulcaire att hacka sig in i hans röstbrevlåda.

OCKSÅ DRABBADE

Jude Law, 38, skådespelare

Under domstolsförhandlingen framkom också att Jude Law förbereder en stämning mot NotW. I handlingar som ingår i hans före detta flickvän Sienna Millers bevisning mot tidningen påstås att NotW:s sparkade nyhetschef Ian Edmondson beordrat privatdetektiven Mulcaire att hacka även Laws telefon.

Lord John Prescott, 72, Labour-politiker

Prescott ingår i Scotland Yards utredningsmaterial som en av de drabbade. Hans före detta assistent Joan Hammell uppges vara en av de åtta som förra veckan fick ursäkter av NotW.

Tessa Jowell, 63, Labour-politiker

2006, samma år som hon separerade från maken David Mills, fick Jowell sin röstbrevlåda hackad 28 gånger. Mills hade i Italien anklagats för att tvätta pengar, en skandal som påverkade Jowells politiska karriär i England och ledde fram till att paret separerade. Jowell och Mills har fått ursäkter av NotW.

FLER SOM KAN HA DRABBATS

Leslie Ash, 51, skådespelerska

Boris Johnson, 46, Londons borgmästare

Chris Tarrant, 64, programledare

Elle MacPherson, 48, supermodell

Heather Mills, 43, välgörenhetsarbetare, tidigare gift med Paul McCartney

Paul Gascoigne, 43, före detta fotbollsproffs

Prins Harry, 26

AVKLARADE FALL

Max Clifford, 68, pr-guru

Hjälpte Rebecca Loos och Faria Alam att sälja sina berättelser efter otrohetsaffärerna med David Beckham respektive Sven-Göran Eriksson.

Clifford stämde 2010 NotW för att hans assistents mobilsvar blivit hackat. Tidningen gjorde snabbt upp i godo för att slippa dras inför domstol. Enligt uppgifter fick pr-gurun över en miljon pund, men summan beskrevs som ”personlig ersättning” och inte som skadestånd. Assistenten Nivola Philips är en av de åtta som förra veckan fick en ursäkt.

Prins William, 28

2005 kunde prins William läsa i NotW både om sin kommande läkartid och att han skulle låna redigeringsutrustning från ITV:s hovreporter.

Två personer anställda av tidningen dömdes 2007 till fängelse för att ha hackat sig in i röstbrevlådor som tillhörde prinsens assistenter.

ARTIKELN HANDLAR OM