Minst 47 döda efter stormar i USA

Dödstalet förväntas stiga ytterligare - 54 sekundmeter i vindbyarna.

1 av 8
Tornado En tromb drar fram i södra USA.
NYHETER

Träd har slitits upp med rötterna, bilar slungats av vägar och tak rivits av hus.

Och nu stiger dödstalet efter de kraftiga stormar som den senaste tiden drabbat sydöstra USA.

Tv-kanalen NBC rapporterar om minst 47 döda och siffran väntas öka ytterligare.

– Vi får fortfarande in nya rapporter, säger Mike Sprayberry, vice-direktör för myndigheten för katastrofberedskap i North Carolina, till CNN.

Undantagstillstånd utlyst

Ovädret började i Arkansas och Oklahoma sent på torsdagkvällen, spred sig sedan i sydöstlig riktning under fredagen och lördagen.

Skadorna uppges vara stora på bostäder och andra byggnader i stora delar av landet. I Virginia har träd har blockerat många vägar och skadat elledningar. Gloucester county är ett av de värst drabbade områden med tre bekräftat döda och 64 skadade enligt CNN.

I Shenandoah Valley i västra delen av delstaten ska ett barn ha avlidit efter att ha svepts med i en stormflod, enligt National Weather Service - den amerikanska motsvarigheten till SMHI.

"Betydande skador i hela södern"

– Det här är en allvarlig storm som har orsakat betydande skador i hela södern, säger Alabamas guvernör Robert Bentley i ett uttalande.

I hans delstat har man utlyst undantagstillstånd och det har även myndigheterna i Mississippi gjort. Där är skadorna omfattande. Bilar och släpvagnar har kastats av från den stora motorvägen Interstate 20 som går till Texas.

Tak har blåst av från hotell och bostäder, en bank har slitits sönder – och stormen höll även på att dra med sig ett helt daghem, packat med cirka 650 barn. 

– Vi har mycket att vara tacksamma för, det kunde ha varit mycket värre, säger Mississippis borgmästare Sten Rosemary Aultman till CNN.

54 sekundmeter i vindbyarna

I Jackson, Mississippi, hade en lärare flera av sina elever på besök när stormen drog fram över hennes hem.

Studenterna chockades, men ingen kom till skada. Efteråt försökte de hjälpa läraren att rädda det som var kvar i husvraket.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag trodde mitt hjärta skulle stanna, det var så svårt för mig att se min lärares hem så här, sa en av eleverna till CNN.

I Georgia varnar vädertjänsten för farliga blixtar, hagelstormar och eventuella vindbyar på upp till 193 kilometer i timmen, motsvarande 54 sekundmeter.

Man befarar att en tornado kan dra fram över de västra och norra delarna inom kort.

Dödssiffran fortsätter stiga allteftersom räddningsarbetet pågår. Många av de avlidna har dött när träd har ryckts upp från marken och fallit ner över deras hus.