Fiskarvänner mystiskt döda

Två av de tre hittade drunknade – båten är spårlöst försvunnen

Båten med de försvunna fiskarna utgick från den här hamnen i Simrishamn.
NYHETER

Vännerna hann inte ens skicka ett nödmeddelande. Nu är båten spårlöst borta.

Två av männen har hittats döda – den tredje är försvunnen.

– Vi är frågande allihopa, säger Jan Ljunggren, hamnfogde i Simrishamn.

Larmet kom efter klockan 21 i förrgår kväll. En segelbåt två mil ut från Simrishamn såg en livlös människa flyta i vattnet.

Ungefär samtidigt slog anhöriga till tre män i 45-årsåldern larm. Vännerna – som kommer från Västsverige och var i Simrishamn för att trolling­fiska – gick inte att nå.

Fick ingen kontakt

De ska ha gått ut med båten, en cirka sex meter lång Mörebas, på morgonen. Anhöriga ska ha pratat med dem vid lunchtid. Men under kvällen gick de inte att nå, enligt polisen.

– När vi hittade första kroppen förstod vi att det måste ha inträffat ganska nyligen, säger Laila Svendsen vid Sjöräddningen.

Hittat en fender

Fem båtar och två helikoptrar deltog i sökandet. Strax efter fyra på morgonen hittades ytterligare en man. Även han hade drunk­nat. Några timmar senare avbröts sökandet. Då var hoppet ute om att hitta någon vid liv, enligt Sjöräddningen.

Den tredje mannen var i natt fortfarande försvunnen. Några spår efter båten har heller inte påträffats.

– En fender har hittats men den är inte nödvändigtvis från den båten, den kan komma från vilken båt som helst, säger Mats Rinman vid Sjöräddningen.

En av männen är identifierad, enligt polisen. Man tror att också den andre som hittats är en av vännerna. Men först i dag kommer man att kunna fastställa identiteten.

Hamnfogden Jan Ljunggren är förvånad över det som skett.

Något nödmeddelande kom aldrig från båten. Och männen hittades på öppet hav, där djupet är mellan 60 och 80 meter.

Runt 50 båtar ska ha varit ute under lördagen men inga andra olyckor ska ha rapporterats.

– Det var bra väder under dagen. Lite grov sjö på eftermiddagen men inget som var något problem för sjövana, säger Jan Ljunggren.