Påskveckan blir varm

NYHETER

Vädret inför storhelgen ser lovande ut.

– Det ser ut att bli en varm påskvecka, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Enligt Johan Groth kan ingen plats i landet lova Sveriges bästa påskväder. Det blir snarare rättvist.

– Det ser ut att bli varmt över lag. Och vädrets makter har fördelatat sol och värme ganska demokratiskt över landet.

I början av påsken blir det nämligen varmt och relativt soligt i söder och kallare och mer ostabilt i norr. Helgen avslutas tvärtom med ostabilare väderlek i Götaland och Svealand, medan Norrland får njuta av varmare väder med mindre risk för nederbörd.

Vädret lurigt

– Sedan får vi komma ihåg att det är april vi pratar om, så allt kan ju ändras. Men än så länge ser det bra ut.

Själv ska Johan Groth fira påsk på olika håll.

– Jag ska åka runt och hälsa på släktingar. Jag hoppas kunna njuta av vädret. I annat fall får jag njuta av släktingarna, säger han.

FAKTA

Påskvädret - dag för dag

Tisdag

Fortsatt mycket sol i Götaland och Svealand och temperatur som måndagens: drygt 15 grader - lokalt uppåt 17-18 grader.

Över Norrland strömmar svalare luft under natten mot tisdag och ger något sänkt temperatur och ökad molnighet över norra Norrland.

Onsdag

Växlande molnighet i södra Sverige, och ungefär samma temperaturer som gårdagen, lokalt över 15 grader. Molnigt över norra och mellersta Norrland.

Skärtorsdagen

Soligt och växlande molnighet i Götaland och Svealand, med generellt 15 och lokalt upp emot 20 grader i östra Småland och Östergötland. Kyligare längs kusterna med pålandsvind. Låga moln och växlande molnighet med mellan 5 och 10 grader i Norrland.

Långfredagen

Lite svalare, omkring 12-13 grader, och fortsatt varierad molnighet och regnskurar över Götaland och Svealand. Temperaturen stiger i östra och södra Norrland: mellan 10 och 15 grader. Fortsatt svalare i Lapplandsfjällen.

Påskafton, lördag

Temperaturer omkring 15 grader, molnighet och risk för nederbörd över Götaland och Svealand. Vackert väder i norra halvan av landet. Södra Norrland upp till Umeå kan räkna med temperaturer mellan 17 och 18 grader lokalt. Även varmare i fjällen.

Påskdagen, söndag

Oförändrat i södra landet. Varmare luft över Norrland, och i Gästrikeområdet uppåt 20 grader lokalt. Den varmare luften som möter kallt vatten ger risk för dimmoln som kan dra in från norra Östersjön och Bottenhavet.

Annandag påsk, måndag

Risk för regnskurar i södra Norrland och norra Svealand. Risk för att påskhelgen avslutas med ostabilt väder över stora delar av landet.