Här står polisen i påsk

• Hårdbevakning på vägarna i helgen • Tre proppar du ska undvika

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Sara och Jonas Wallentin ska resa till Öland i påsk med dottern Malva. Dit på skärtorsdagen och hem på annandag påsk. ”Vi har valt de värsta resdagarna”, säger Sara.
NYHETER

Fint väder. Torra vägar.

Och norrmän i gasen.

Påsktrafiken är ingen lek i år – här är vägarna som polisen hårdbevakar.

Foto: Grafik: PATRIK LINDVALL
Vid de rödmarkerade sträckorna finns trafik-kontroller.

Påsken är en av årets mest intensiva trafikhelger. I år ligger den dessutom sent.

Den stora proppen beräknas slå till på torsdag.

– Men vi räknar med mer trafik redan från onsdag i och med vi har mycket norrmän som ska påskhandla, säger Håkan Eriksson, trafikpolischef i Värmland.

– Vi brukar kalla det norsktorsdag. Det är röd dag i Norge, då åker norrmännen hit och de vill gärna köra lite fortare på Sveriges breda och fina vägar.

”Ta med fika”

Fint väder och torrt väglag är inget som får trafikpoliserna att jubla. Tvärtom – det drar upp farten.

– Ta med fika i bilen och låt bli att åka iväg direkt från jobbet ut i en stressig trafikmiljö, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Proppar på gång

Polisen pekar ut tre stora påskproppar: Stockholm, Jönköping och Ölandsbron. För familjen Wallentin från Stockholm finns dock inga alternativ – de ska till Öland.

– Vi har inte varit där vid påsk på många år så vi funderade mest på hur lång tid det kommer att ta ut från Stockholm, säger Sara Wallentin som tillsammans med maken Jonas och snart treåriga dottern Malva åker iväg vid lunch på torsdag.

Ert bästa knep för en lyckad påsktripp?

– En bärbar dvd-spelare. Jag var emot. Jonas ville absolut köpa en till Malva. Det är det bästa vi har gjort. Nu är det tyst i bilen.