Pappan till nedgrävda familjen jagas för mord

Har kopplats till ytterligare ett försvinnande i södra Frankrike

Pappan Xavier Dupont de Ligonnes, mamman Agnes, barnen Arthur, Thomas, Anne och Benoit. Alla utom pappan har hittats döda.
NYHETER

Den franska pappa som ska ha skjutit ihjäl och grävt ned hela sin familj i trädgården framstår som allt mer mystisk.

Polisen tror nu att han ligger bakom ytterligare ett försvinnande.

Vem är Xavier Dupont de Ligonnès?

Det är den fråga som Frankrike ställer sig efter att polisen i torsdags grävde upp liken efter hans fru, deras fyra barn och två labradorer i familjens trädgård hemma i Nantes.

Sedan dess har mystiken tätnat.

Allt tyder på att familjepappan planerade massakern minutiöst – och han kan ha mördat en till efter försvinnandet.

Köpte en spade

Utredarna har upptäckt att pappan köpte en spade, släckt kalk – som kan användas till att dölja lukt och påskynda nedbrytningen av lik – och jutesäckar samma månad som hela familjen plötsligt försvann spårlöst.

De hade eftersökts i tre veckor när polisen hittade dem nedgrävda – insvepta i jutesäckar – under terrassen.

Alla liken hade kulhål.

Åtminstone mamman och ett av barnen var skjutna i huvudet. Obduktionerna visar att alla fem sköts medan de sov – och skotten misstänks komma från pappans gevär.

Sa att han var DEA-agent

Garderoberna var tömda i familjens hus vid försvinnandet, hårddiskarna var borttagna och på brevlådan satt en lapp där det stod: "Post återsändes till avsändaren. Tack så mycket."

Barnens skolavgifter var betalda och fruns arbetsgivare hade mottagit ett brev om hennes uppsägning. Orsaken sades vara att familjen skulle emigrera till Australien.

Samtidigt hade pappan meddelat släktingar att han var en hemlig agent för amerikanska anti-narkotikapolisen DEA – och påstod att han var tvungen att åka med familjen till USA som del av ett vittnesskyddsprogram.

Polisen tror att han lade ut dessa trådar som villospår.

Kan ha mördat en till fyrbarnsmor

I verkligheten arbetade Xavier Dupont de Ligonnès i staden Pornic i veckorna, som enda anställd på företaget Selref. Han ska ha bott på olika hotell för att göra en turistguide, eller så har han sålt annonser till en resesajt – exakt vad står oklart.

Enligt uppgift deklarerades en väldigt låg inkomst i företaget.

Sedan försvinnandet har hans kreditkort använts på olika långväga platser i Frankrike – och man har även hittat en av hans bilar utanför ett lyxhotell i Var-området.

Man tror nu att han har gjort denna resa för att begå ytterligare ett mord.

Två saker tyder på detta.

Den första: En 50-årig fyrbarnsmor, Colette Deromme, försvann från sitt hem i Lorgues, Var den 14 april, samma dag som Xavier Dupont de Ligonnès befann sig i staden.

Den andra: Xavier har tidigare bott i Lorgues med familjen.

Tros ha levt ett dubbelliv

Den bil som Xavier lämnade efter sig utanför väghotellet var en Citroën C5, men den bil som vittnen tror att han försvann i var familjens Pontiac jeep.

Vid eftersökningar har man kommit fram till att han äger fyra bilar, som han kan ha haft i olika städer – och levt ett dubbelliv.

Kanske med den 50-åriga kvinnan i Lorgues?

FAKTA

En makaber plan

Enligt grannarna i Nantes levde familjen Dupont de Ligonnès ett reserverat och tillbakadraget liv.

De var praktiserande katoliker och sägs ha varit generösa och ganska förmögna. Pappan har beskrivits som "artig och diskret".

Den 49-åriga mamma Agnes var känd i den lokala församlingen och dagarna innan familjen försvann ska hon ha sagt till en nunna: "Be för mig! Jag kommer att behöva det."

4 april var hela familjen borta.

Huset var tömt, räkningarna var betalda och pappa Xavier hade sagt till släktingar att de skulle emigrera utomlands.

14 april försvann en 50-årig kvinna från Lorgues, i södra Frankrike, samma dag som Xavier befann sig på orten – där han bodde fram till 2003. Hennes hus var låst, bilen stod på gården, plånboken och telefonen låg kvar inne i huset.

21 april hittades mamma Agnes i en grav under familjens terrass tillsammans med sönerna Arthur, 21, Thomas, 18, Benoît, 13, och dottern Anne, 16 år.

Xavier och den försvunna 50-åriga kvinnan eftersöks nu av polisen.