Äckel i ägget

Det här finns i ditt påskgodis

Foto: scanpix
Påskgodiset innehåller bland annat gelatin, som utvinns av slaktavfall som svinsvål, och färgmedel som utvinns från kochenillsköldlusen
NYHETER

Socker, härdat fett, gelatin från svinsvålar och färg från krossade insekter – Råd & Rön har synat vad som gömmer sig i påskäggets godis.

Vi svenskar äter 17 kg godis per person och år. Mest äter vi kring påsk – då vi stoppar i oss dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.

Nu har Råd & Rön granskat vad det är vi egentligen får i oss.

"Köp bara det som är riktigt gott"

Plockgodiset innehåller ungefär 300-350 kcal per hekto – vilket kan vara en bidragande orsak till att svenskarna har ökat i vikt.

– Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott och njuta av det, i stället för att köpa enorma mängder av allt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Råd & Rön.

"Förvånande att så få är oroliga"

Men utöver energirikt fett och socker finns även många tillsatser i godisbitarna – som gelatin från svinsvål och färg från torkade löss.

– Det är förvånande att det är så många som är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar vi inte oroliga alls, säger Åsa Brugård Konde.

Men Livsmedelsverkat ser fortfarande det energirika innehållet som ett betydligt större problem än tillsatserna – som alla är testade och godkända.

FAKTA

Råd och röns test: Det här innehåller ditt godis

  Skumsvampar: Innehåller inte mindre än fyra olika sorters socker, som ligger som på ett pärlband efter varandra högst upp i ingredienslistan; socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap. Innehåller dessutom gelatin från svin, färgämne och ett kontroversiellt ytbehandlingsmedel, karnaubavax, som du kan läsa mer om i Råd & Rön 1/2011.

Sura Bubbliz: Innehåller glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Även denna godisbit är färgad med E 120. Surheten kommer från citronsyra, E 330, ett ämne som är helt ofarligt. Kanske kan det vara spännande att veta att det framställs genom att till exempel melass eller glukos jäses med mögelsvampar.

Bumlingar blåbär: De syrligt söta bumlingarna innehåller förutom socker och citronsyra även bikarbonat (samma ingrediens som finns i vanligt bakpulver), salt och aromer. Dessutom är den en färgcocktail av E120 (karminsyra), E131 (patentblått, som inte har några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland), E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).

Pepparflaska lakrits: Förutom socker och majsstärkelse innehåller den här lakritssorten även salmiak och lakritspulver, naturidentiska aromer och färgämnet E 153. Eftersom lakrits kan påverka saltbalansen i kroppen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits.

Choklad: Det mest populära godiset i Sverige. Tyvärr innehåller mjölkchokladen bland plockgodiset sällan särskilt mycket choklad. Främsta ingrediensen är fortfarande socker, och därefter kommer fett. I många sorter är fettet inte av särskilt bra kvalitet, ofta mättat fett och palmolja.

Naturgodis: Yoghurtdragerad frukt och nötter låter nyttigare än vanligt godis, men det är bara skenbart. ”Yoghurten” är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom.

Ferraribilar: Här kommer gelatinet från nötkreatur, och för den röda färgen har färgämnet E 120 (karminsyra) smugit sig in. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.

Källa: Annika Berge, Råd & Rön

ARTIKELN HANDLAR OM