Misrata bombas på nytt

NYHETER

På söndagsmorgonen meddelade Libyens regering att armén avslutat sina operationer i Misrata.

Samma dag hördes återigen skarpa skott och granateld i staden.

– Gaddafi spelar ett väldigt smutsigt spel, sade rebelltalesmannen Omar Bani.

I sju veckor har staden Misrata varit skådeplats för blodiga strider som krävt i genomsnitt elva liv om dagen.

Nu avslutar regeringsarmén sina operationer i Misrata, sade landets biträdande utrikesminister Khaled Kaim tidigt på söndagen. Syftet är att göra det möjligt för lokala klaner att hitta en fredlig lösning inom två dygn, hette det.

"Ett trick"

Samma dag besköts staden på nytt av regeringsstyrkornas automatvapen och artillerigranater.

– Det är ett trick. De lämnade inte staden, sade Bani som befarar att motståndarna förbereder sig för att attackera igen.

Lördagen blev den dödligaste dagen på över två månader av strider i Misrata, med 28 döda och 100 skadade, enligt läkare på stadens överfulla sjukhus.

Dit kommer också skadade regeringssoldater, som vittnar om att armén tappar greppet i kampen mot rebellerna och att moralen sjunker bland soldaterna.

– Många soldater stöder inte det som händer här, sade Mansuri från Gaddafis födelsestad Sirte som säger sig ha tvingats ta värvning för 45 dagar sedan för att därefter skickas till Misrata efter 20 dagars vapenträning.

– Officerarna sade: "Du strider, eller så dör du", sade en annan soldat, Mohammed från Mauretanien.

Natoräder

Även Nato stod för en hel del dödande i lördags när både civila och militära mål anfölls, enligt den libyska nyhetsbyrån Jana. Flera städer anfölls, bland annat Sirte och huvudstaden Tripoli. Hittills har militäralliansen utfört 3 000 flygningar över Libyen.

USA har också genomfört sin första attack med ett obemannat flygplan, en så kallad drönare. En raketramp förstördes nära Misrata, enligt Nato.

TT