Ghezali skulle hållas kvar i fängelse

Här är dokumentet om Mehdi Ghezali

1 av 6
Mehdi Ghezali.
NYHETER

Aftonbladet/Wikileaks USA:s militär ville att Mehdi Ghezali skulle sitta i fängelse när han kom hem till Sverige från Guantánamo.

Det visar ett hemligstämplat amerikanskt dokument, som Aftonbladet kan avslöja i dag med hjälp av Wikileaks.

Efter attacken mot World Trade Center i september 2001 inledde USA ett bombkrig mot Afghanistan. Amerikanerna ville pressa talibanregimen att lämna ut Usama bin Laden.

Svensken Mehdi Ghezali befann sig just då i Afghanistan. När han försökte ta sig ur landet greps han i Pakistan, överlämnades till amerikansk militär och fördes till Guantánamo-fängelset som misstänkt terrorist. Först efter två år släpptes han ut.

Fängelse i Sverige

Enligt det dokument från Guantánamo som Aftonbladet fått tillgång till via Wikileaks borde Ghezali "överföras till ett annat lands kontroll för fortsatt internering" — fängelse i Sverige, med andra ord. Så blev det inte. Av de 600 Guantánamo-fångar som har släppts har bara några enstaka överförts till ett nytt fängelse. Detta trots att fängelse i annat land var en mycket vanlig amerikansk rekommendation.

Inte skyldigt till brott

Dokumentet visar också att USA-militären inte skickade Ghezali till Guantánamo för att han ansågs skyldig till något brott. Skälet var i stället att han skulle "ge generell och specifik information om den kulturella, religiösa och etniska rekryteringen av muslimska utlänningar som deltar under hajj i Saudiarabien". (Hajj är den vallfärd Ghezali gjorde till Mekka.)

Medelstor risk

Ghezali utgjorde enligt USA:s militär en medelstor risk eftersom han i framtiden "kan utgöra ett hot mot USA, dess intressen och dess allierade". Dessutom hade han "medelstort underrättelsevärde".

■ ■I morgon publicerar Aftonbladet en längre text med samtliga amerikanska anklagelser mot Mehdi Ghezali.

FAKTA

Mehdi Ghezali

2001: Knappt tre månader efter terrorattackerna i USA 11 september grips misstänkta al-Qaida-medlemmar och talibaner i Pakistan. Bland dem finns Mehdi Ghezali från Örebro.

2002: Fånglägret i Guantanamo på Kuba öppnar i januari på George W Bushs order för att fungera som ett fångläger för personer med misstänkt koppling till al-Qaida. Samma månad förs Mehdi Ghezali över till lägret.

2004: Ghezali släpps fri. USA avslöjar aldrig vad det finns för misstankar mot honom. Det väcktes aldrig ett åtal mot svensken.

2005: Efter hemkomsten hävdade Ghezali att han utsattas för tortyr. I boken ”Fånge på Guantanamo: Mehdi Gehzali berättar” redogör han om sin tid i lägret.

2009: Ghezali grips av säkerhetsstyrkor i Pakistan vid gränstrakterna till Afghanistan och anklagas för terrorism. Han släpps senare och flygs hem till Sverige.  Inte åtal väcks.