Två norska pojkar misstänks för hängningsförsök

11-åring hittades hängde i rep på campingplats

NYHETER

Den 11-årige pojken hittades hängandes i ett rep från ett träd.

Nu har två pojkar, 13 och 14 år gamla, hörts misstänkta för mordförsöket.

– Vi hoppas det stämmer att de tagit rätt personer, säger 11-åringens pappa till norska tidningen VG.

Under kvällen till långfredagen attackerades den 11-årige norske pojken med en strypsnara när han gungade på campingen Haganäset i Charlottenberg i Värmland.

I tio minuter tvingades han stå på tå för att inte kvävas till döds. Då kom pojkens räddning – campingbesökaren Stig Engebretsen.

Han såg pojken hänga från trädet. När han ropade till pojken fick han inget annat svar än ett väsande stön. Då sprang han fram och tog loss 11-åringen från snaran.

– Han var livrädd och alldeles stilla. Jag frågade om det var bra med honom och var han bodde. Han visade mig, men sa ingenting på vägen dit, har Stig Engebretsen berättat.

”Två stycken”

Pojkens föräldrar har sagt att de skulle kunnat haft en son mindre om han inte hade upptäckts när han gjorde.

Pojken har inte hunnit uppfatta mycket av överfallet men har berättat det han kunnat för sina föräldrar.

– Han säger att det var två stycken. Han kände två armar runt kroppen som lyfte honom, samtidigt som en annan person höll för hans ögon. De sa ingenting, säger pojkens pappa Mikael Bekengen till norska tidningen VG.

Gärningsmännen ska sedan ha dragit repet, som hängde i trädet, runt pojkens hals. De har även använt en pinne för att strama åt repet ytterligare.

Misstankar mot två pojkar

Under helgen framkom uppgifter som riktade misstankar mot två norska pojkar, 13 och 14 år gamla. Uppgifterna var av sådan grad att åklagare beslutade inleda en så kallad LUL 31-utredning avseende pojkarna.

Denna utredning syftar inte till någon lagföring utan utgör ett led i samhällsintresset att ta reda på vad som verkligen hänt. Förhören med de båda pojkarna ändrade inte misstankarna mot dem och desamma var inte av sådan grad att det fanns skäl för andra myndighetsbeslut. Utredningen kommer dock att drivas vidare, skriver Värmlandspolisen i ett pressmeddelande.  Den leds nu av Värmlandspolisens enhet för grova brott.

11-åringens pappa Mikael Bekengen till norska tidningen VG att han hoppas att det är rätt personer som polisen fått tag på.

Om de misstänkta gärningsmännens låga ålder säger han:

– Det är sjukt att några så unga personer kan ha gjort så här.