Han håller dörren öppen

Bo Lundgren i hemligt Saab-möte: Beslut om några dagar

Foto: Foto: LASSE ALLARD
GRILLADE ANTONOV Riksgäldens chef Bo Lundgren grillade den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som Saab vill sälja sina fabrikslokaler till. ”Vi kommer att sätta oss ner och utvärdera den information vi fått. Vi kommer att ta vårt beslut inom några dagar”, säger Bo Lundgren.
NYHETER

I går kom Vladimir Antonov till Sverige för mötet som kan avgöra Saabs öde.

Det är sista chansen – regeringen har ingen plan b.

– Folk här mår inte bra, säger Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund.

I går landade den ryske affärsmannen Vladimir Antonov i Stockholm. Långt in på kvällen grillades han av en grupp ledd av Riksgäldens chef Bo Lundgren. Mötet hölls under mycket hemliga former och Riksgälden ville först inte ens bekräfta att det skulle bli av. Sedan ville de inte berätta var det hölls.

Beslutar i dagarna

Efteråt var Bo Lundgren fåordig:

– Vi kommer att sätta oss ner och utvärdera den information vi fått. Vi kommer att ta vårt beslut inom några dagar.

Från Antonov hördes inget. Men han framstår nu som Saabs sista chans.

Finansminister Anders Borg (M) meddelade i går att regeringen inte har någon plan b om den långdragna processen inte går i lås.

– Det här är den möjlighet som finns, säger han till TT.

Mellan 6 000 och 10 000 jobb försvinner om Saab går under.

– Det är mycket bekymmersamt, både för varje enskild person som blir arbetslös och underleverantörer, underleverantörers leverantörer och service-näringen, säger Eva Lindh-Pernheim, marknadschef vid Arbetsförmedlingen i Västra Götaland.

Regeringen inte med

Näringsminister Maud Olofssons statssekreterare sa i går i tv att regeringen inte är en part i processen.

Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S), som förra året slutade som fackbas på Saab, håller inte med:

– Jag utgår från att de jobbar i kulisserna, regeringen är alltid part när ett sånt här företag står på spel.

Han vägrar sluta vara optimist:

– Vi har upplevt det här några gånger och jag tror ändå att det kommer att lösa sig, säger Paul Åkerlund.

FAKTA

AFFÄREN OM Saab i korthet

Vad vill Vladimir Antonov?

Den ryske entusiasten ville från början vara med och köpa Saab med Spykers Victor Muller men det gick inte säljaren GM med på. Han har fortfarande siktet inställt på att bli delägare. Medan Riksgälden utvärderar honom håller Saab på att gå under. Då vill Antonov köpa Saabs fabrikslokaler i Trollhättan för cirka en halv miljard. Detta skulle kortsiktigt fixa pengar till Saab så att de kan betala sina underleverantörer och få i gång produktionen igen.

Vad är EIB:s roll?

Europeiska investeringsbanken har gett Saab ett lånelöfte på cirka fyra miljarder. Av dessa pengar har Saab bara använt ungefär hälften. Men EIB:s pengar får bara användas till att utveckla miljöteknik – inte till att sköta driftskostnaderna. Men fabriksbyggnaden som Saab vill sälja till Antonov för att få loss pengar är en del av EIB:s säkerhet för lånet. Saab vill då minska låneutrymmet för att få EIB att släppa fabriken till Antonov.

Vad gör Riksgälden?

I mars lämnade Antonov in en formell ansökan till Riksgälden om att få gå in som delägare i Saab. Riksgälden ska göra en så kallad ägarprövning av Antonov. Bland annat ska hans påstådda maffiakopplingar redas ut.

Var kommer regeringen in?

Det är oklart. Regeringen anklagas för att vara passiv och i går menade man från näringsdepartementet att regeringen inte är en part i förhandlingarna utan att det står mellan Saab, EIB, GM och framför allt Riksgälden som har lämnat garantier för Saabs lån.

Vad har GM att säga till om?

Förutom att GM äger preferensaktier i Saab så byggs Saabs tre modeller till stor del på biljättens teknik. Därför var är det mycket viktigt för Saab att hålla sig väl med den förra ägaren. När GM skulle sälja Saab ansåg flera experter att de av konkurrensskäl var oroliga för att för att deras teknik skulle hamna i Ryssland eller Kina.