Lam kvinna kunde gå igen – hemtjänsten såg chockat på

Rullstolsburen efter ett mordförsök – hemtjänstpersonal såg kvinnan springa

NYHETER

Kvinnan var förlamad efter ett brutalt överfall och ansökte om daglig assistans.

När hemtjänsten kom dit såg personalen hur kvinnan raskt sprang in i sovrummet och hoppade i säng.

"Sökandens funktionshinder sitter inte i kroppen utan i själen", uppger kvinnans läkare.

Kvinnan lider, enligt sin läkare, av posttraumatiskt stressyndrom efter ett brutalt mordförsök. Hon har fått omfattande hemtjänsthjälp eftersom hon inte har kunnat röra ena benet och en arm och är sängliggande större delen av dygnet.

När kvinnan begärde att få mer hjälp genom LSS-stöd blev det dock stopp. Kommunen ansåg inte att förlamningen var varaktig och förde tvisten vidare till högre instanser när kvinnan överklagade beslutet.

Personalen anade inget

För hemtjänstpersonalen blev det en chock när de i samma veva upptäckte kvinnan uppe på benen i köket. Personalen var dagligen där för att klä på kvinnan och byta blöjor och hade aldrig anat att hon kunde gå, vittnar två i personalen om.

För en i hemtjänstgruppen bekräftade dock kollegornas otroliga berättelse vad hon tidigare misstänkt. Hon mindes sin förvåning vid ett besök då ett barnbarn sprang före in i sovrummet med orden:

– Mormor, har du gått och lagt dig nu?

Kvinnan har sjukhusfobi

Den lama kvinnans läkare har svårt att tro att patienten kan stå upp – men säger att det är möjligt eftersom musklerna inte är skadade. Läkaren säger att alla behandlingsinsatser har misslyckats och han har inte pressat henne till fler undersökningar eftersom kvinnan har "sjukhusfobi".