Bedragarna tjänar miljoner på dina avdrag

Lasse Dahlman drabbades av rot-fuskarna

NYHETER

Bedragarna kartlade alla styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningen.

Målet – att lura Skatteverket med förfalskade rot-avdrag.

– Jättemärkligt att detta kan fortgå år efter år, säger Lasse Dahlman som drabbades redan 2009.

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Lasse Dahlman drabbades av rot-bedragare efter att familjen renoverat sitt hus i Älvsjö. ”Det är märkligt att det i 2000-talets datasamhälle inte finns ett bättre säkerhetsystem”, säger han.

Fem män dömdes förra veckan till vardera 2,5 års fängelse och drygt två miljoner kronor i skadestånd till staten.

Kartlade familjer

Bedragarna har kartlagt vanliga familjer i Stockholm och skickat uppgifter om deras inkomst, fastighetsbeteckning och familjeförhållanden till Skatteverket.

När besluten om beviljat rot-avdrag sänts till familjerna har bedragarna stått vakt vid deras brevlådor och stulit breven.

– Det här var otroligt lätt att genomföra eftersom uppgifter om de som sitter i BRF-styrelser är offentliga, säger Jan Larsson, ordförande i en drabbad förening.

Lasse Dahlman råkade redan i november 2009 ut för ett liknande bedrägeri. Familjen hade renoverat sitt hus i Älvsjö under året och räknat med rot-avdrag.

Men när både maken och hans hustru fick besked om 50 000 kronor vardera i avdrag från ”Swerox AB” reagerade de direkt.

– Jag tror att många åker dit för de tror de gjort jobben, det är ju ganska många som renoverar. Det är märkligt att det i 2000-talets datasamhälle inte finns ett bättre säkerhetssystem, säger Lasse Dahlman.

FAKTA

Så avslöjar du skattekaparna

Skattereduktionen för rot och rut är redan med på deklarationsblanketten genom den så kallade fakturamodellen: du betalar bara halva arbetskostnaden till den du anlitar, den andra halvan får företagaren direkt från Skatteverket.

1. Är du skattekapad?

Skatteverket känner till flera fall där skumraskföretag kapat personuppgifter och på så vis fått ut rot-pengar från Skatteverket. Trots det är det ditt ansvar att de skattereduktioner du får är riktiga, så granska uppgifterna om rut-och rot-avdrag noga på specifikationen till inkomstdeklarationen.

Har du låg inkomst och blivit pålurad stora avdrag riskerar du kvarskatt.

2. Räcker skatten till avdrag?

Kvarskatt kan du faktiskt åka på även om dina avdrag stämmer med tjänster du faktiskt köpt. För att få rut- och rotavdrag krävs nämligen att du betalar tillräckligt med skatt. Om du inte har

utrymme för skattreduktion för hustjänster så syns det på den preliminära skatteuträkningen som du får med deklarationen. Reduktionsbeloppet är i så fall lägre än det belopp som är förtryckt i själva deklarationen.

3. Kan du dela avdragen med din partner?

Om blanketterna visar på kvarskatt kan du ibland omfördela avdragen med din partner eller annan familjemedlem. En förutsättning är då att ni gemensamt äger fastigheten där jobben är gjorda.

OBS – viktigt!

Trots fakturamodellen måste vissa göra rot-och rutavdrag på särskild blankett. (SKV 4501) Det gäller om du betalade arbetet före 1 juli 2009, men det utfördes under 2010 eller om det utfördes före 1 juli 2009 men du betalade under 2010.