Överklagar straffet för mordbrand

Advokaten: Ulf är inte gärningsmannen

NYHETER

MALMÖ. ”Gryningspyromanen” Ulf Borgström sov bara några meter från brandhärden.

Men enligt hans advokat kan det ha varit någon annan som satte eld på flerfamiljshuset i Ystad.

Nu överklagas Borgströms åttaåriga fängelsestraff.

Foto: KRISTER HANSSON
VILL RENTVÅS ”Gryningspyromanen” Ulf Borgström dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand i Ystad. Nu hävdar han och hans advokat Matts Johnsson att någon annan anlagt branden.

En enig tingsrätt i Ystad dömde nyligen Ulf Borgström för att ha anlagt branden i december förra året. Han fick åtta års fängelse för grov mordbrand.

Flera misstänkta

Domen överklagades i går till hovrätten och advokat Matts Johnsson anger i den niosidiga skrivelsen en rad omständigheter som talar för att någon annan kan ha anlagt branden. Han pekar bland annat på att ytterligare tre bränder anlades i Ystad samma dygn. Dessa är Ulf Borgström inte officiellt misstänkt för.

”Det kan konstateras att i närtid till branden som omfattas av åtalet finns en person, eller flera, som i centrala Ystad är beredda att anlägga mordbränder”, konstaterar han.

Polisen hade spaning

Advokaten förklarar vidare att Ulf Borgström var övertygad om att polisen den aktuella dagen

hade spaning på honom och visste exakt var han befann sig.

”Att under sådana förhållanden anlägga brand talar emot att Ulf Borgström är gärningsmannen”, skriver advokaten som också ifrågasätter en mängd av de bevis åklagaren lagt fram under rättegången.

Matts Johnsson yrkar att åtalet ogillas, men skriver att om hovrätten ändå anser Borgström som skyldig ska brottet inte bedömas som grovt. Under alla omständigheter vill han att straffet ska sänkas.