230 000 kr – för lägenhet som aldrig byggdes

Torbjörn Österholm blev blåst på drömhemmet: ”Det är för jäkligt”

Foto: Foto: CAMILLA BENGTSSON/SUNDSVALLS TIDNING
Bolaget Thai Care lockade med förmånliga villkor för lägenheter i Thailand. Det fick många svenskar att slå till, däribland Torbjörn Österholm. Men några lägenheter blev aldrig byggda och företaget har nu gått i konkurs.
NYHETER

Torbjörn Österholm, 65, köpte en lägenhet i Thailand via en svensk mäklare.

Men lägenheten blev aldrig byggd.

– Vad ska man med mäklare till om de inte har något ansvar? säger Torbjörn.

Torbjörn Österholm i Kvissleby drömde om ett eget hem i soliga Thailand.

Det gjorde också ett 50-tal andra svenskar, som 2006 fastnade för projektet Palm Breeze Resort i Bang Phra, nio mil sydost om Bangkok.

– Det skulle bli så fint med ett handikappvänligt område. Min plan var att bo där halva året nu när jag blivit pensionär.

Lägenheterna skulle byggas av Thai Care, lett av svensken Curt Timhede.

Men företaget gick i konkurs året efter.

”Är fruktansvärt”

Timhede har varit inblandad i flera konkurser och har stora skatteskulder, men enligt den svenska mäklaren Lea Martinez blev även Timhede lurad, av sina thailändska partners.

Det duger inte som förklaring, menar Torbjörn Österholm som förlorat 230 000 kronor i affären.

– Det är för jäkligt. Visst var jag godtrogen, men det var många med mig, säger han, och menar att en svensk mäklarkontakt borde ha borgat för trygghet.

Ska driva fallet till HD

Stockholms tingsrätt friade Lea Martinez från sådant ansvar i ett liknande fall i höstas, men hon blev varnad av Fastighetsmäklarnas disciplinnämnd för Thailandsaffärerna.

– Jag skrev en felformulering, som inte var skadlig, det var allt. Det är fruktansvärt att folk förlorat pengar men jag har aldrig varnats för att ha behandlat kunderna fel. I början av projektet var allt i sin ordning, sedan vet ingen vad som gick fel i Thailand. Inte ens en mäklare kan spå in i framtiden, säger Lea Martinez.

Torbjörn Österholm tänker inte släppa pengarna utan strid.

Hans advokat Pelle Svensson tänker driva fallet vidare och begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Tydligen är det upp till den bedragna kunden att ta reda på sanningen. Det är helt otroligt, säger Torbjörn Österholm.