Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Rune Nensén tjänar miljoner på sin friskola och sitt barnhem. Trots det har han i flera år gjort spektakulära avdrag – som nu Skatteverket avfärdar som nöje och rekreation.   Rune Nensén tjänar miljoner på sin friskola och sitt barnhem. Trots det har han i flera år gjort spektakulära avdrag – som nu Skatteverket avfärdar som nöje och rekreation. Foto: TERJE LINDHOLM

Friskolechef drog av vin och lyxresor

Aftonbladets reportrar utanför Barnhemmet Oasen.   Aftonbladets reportrar utanför Barnhemmet Oasen. Foto: KAI REHN Reste till Korea.   Reste till Korea. Åkte på Mercedes-resa.   Åkte på Mercedes-resa. Stallet.   Stallet. Åkte på vinresa.   Åkte på vinresa.

Rune Nensén tjänar miljoner på utsatta barn – nu upptaxeras han med 700 000 efter att ha försökt slippa skatt

Sveriges friskolor får tiotals statliga miljarder varje år.

De största skolorna skyltar med att vinsterna hela tiden kommer tillbaka till skolorna.

Men inte alla.

Det här är historien om friskoleägaren Rune Nensén, 59.

En berättelse om franska vinresor, nattklubbsbesök i New York och Formel 1-resor till Tyskland.

Aftonbladets Karin Östman och Claes Petersson fortsätter i dag sin granskning av de svenska friskolorna.
 

ANEBY. Han tjänade 6,6 miljoner under ett år på utsatta barn.

Men försökte ändå dra av på skatten för lyxresor, Formel 1-tävlingar, en hopphäst och exklusiva viner från Bordeaux.

Friskoleägaren Rune Nensén, 59, tycker nämligen att allt har samband med verksamheten på hans Barnhemmet Oasen.

New York, augusti 2008.

En svensk företagsledning, tillsammans med fruar och makar, checkar ut från ett Hiltonhotell.

De senaste dagarna har hundratusentals kronor lagts på nattklubben Webster Hall, limousine-turer, taxiresor, lyxkrogar och dyra hotell.

När gruppen åker mot flygplatsen har 341 605 kronor spenderats under fem dagar i världsmetropolen.

Historien kunde ha slutat där.

Om inte barnhems- och friskoleägaren Rune Nensén hade bestämt sig för att försöka dra av hela resan – och en rad andra spektakulära utgifter – på skatten.

Men vi tar det från början:

Tusentals kronor per barn

Rune Nensén är högsta chef på en av de 850 friskolor på grundskolenivå som finns i Sverige.

En bit in i skogen, mitt bland böljande hagar på det småländska höglandet utanför Aneby, ligger hans verksamhet.

Här går 36 elever i den rödmålade friskolan som ligger idylliskt mellan stallar och ridhus.

För Rune Nensén, liksom för de flesta, består huvuddelen av intäkterna till verksamheten av offentliga medel i form av den kommunala elevpengen. Nensén driver dessutom ett barnhem, ett HVB-hem, och fakturerar också för detta. För varje barn på hans hem får han 4 900 kronor per dygn, 850 kronor per skoldag eller 5 750 kronor för både vård och skola.

Inne i Aneby finns barnhemsverksamheten och 50 meter därifrån står Rune Nenséns Mercedesbilar prydligt parkerade på infarten till hans kamerabevakade hem. Vi träffar flera anställda, men ingen kan svara på var ägaren Nensén befinner sig.

De största friskolkoncernerna skyltar stolt med att pengarna som tjänas hela tiden kommer tillbaka till skolorna. Inga aktieutdelningar görs och vinsterna återinvesteras i verksamheten.

Men så är inte fallet med Rune Nensén.

Utdelning – till sig själv

Den 20 februari 2010 gjordes till exempel en aktieutdelning på 2,8 miljoner kronor till aktieägarna. Eller till aktieägaren. Rune Nensén är ensam ägare av sin vård- och skolkoncern Barnhemmet Oasen AB. Under 2000-talet har aktieutdelningarna till Nensén legat mellan 1,5 och 4 miljoner nästan varje år. 2009 tog han också ut en lön på 3,8 miljoner kronor.

Pengarna har spenderats på exklusiva resor, dyra tävlingshästar och snabba bilar.

Rune är omskriven för att han är en av elva personer i Sverige som har en Mercedes sportmodell SLR McLaren eller 722, en av landets i särklass dyraste bilar med en prislapp på runt 3,5 miljoner kronor. Nensén leasar bilen. På företaget och privat har Nensén registrerat totalt sju Mercedesbilar.

Men han har inte nöjt sig med det.

Varje år sedan 1999 har Skatteverket gjort granskningar av hans verksamhet efter spektakulära avdragsförsök.

Döttrarnas hopphäst

Testkörning av nya Mercedes-bilar i Stuttgart, Formel 1-resor, vinresor till Bordeaux i Frankrike. Till och med kostnader för döttrarnas hopphäst Minette som tävlar på elitnivå. Allt har Rune Nensén hävdat att det har med arbetet att göra för att slippa skatt.

Men efter ett års hårdgranskning kom nyligen beslutet från Skatteverket.

Myndigheten avfärdar stora delar av avdragsförsöken som nöje och rekreation.

– De här resorna har absolut inget samband med verksamheten, säger Mikael Ringsten som är sektionschef på Skatteverket i Värnamo där revisionen gjorts.

Nensén upptaxeras med totalt nästan 700 000 kronor eftersom han har lämnat oriktiga uppgifter. De uppgifter Rune Nensén har lämnat anses hos Skatteverket så verklighetsfrämmande att en polisanmälan kommer att göras inom kort, erfar Aftonbladet. Han har också tidigare utretts av polisen för försvårande av skattekontroll, men ärendet lades ner.

– Så fort vi kan anta att man har begått ett skattebrott ska vi anmäla det till åklagare om det inte rör sig om ringa belopp och då brukar gränsen vara ett prisbasbelopp, cirka 42 000 kronor, säger Mikael Ringsten.

Rune Nenséns ökade slutliga skatt efter revisionen är tio gånger så hög, drygt 400 000 kronor.

– Det finns inte en chans att det här skulle undantas för att det är ringa belopp. Generellt leder det till en anmälan, men jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, säger Mikael Ringsten.

Håller sig undan

Vi har sökt Rune Nensén på telefon i över en vecka för att få svar om hans vinster och skattebråk. När vi besökte Aneby i går fortsatte han att gömma sig och vägrade svara på våra frågor. Vi har också sökt hans advokat som inte heller har ringt tillbaka.

Claes Petersson

Karin Östman

Avdragen som stoppades

Skatteverket har genomfört en revision av Barnhemmet Oasen och upptaxerat Rune Nensén med cirka 700 000 kronor. Här är några av punkterna där Nensén fick bakläxa.

New York-resa

Bolaget genomförde en ledningsgruppsresa till New York och försökte dra av för bland annat ett nattklubbsbesök. Företaget fick backning på drygt hälften av de 341 605 kronor som resan kostade och Nensén upptaxerades med 24 348 kronor.

Formel 1-resa

Nensén bjöds in till en Formel 1-resa och försökte dra av 23 050 kronor som resekostnader, bland annat en hotellnatt på Hilton International i Köpenhamn för 5 462 kronor. Men Skatteverket anser att resan var en nöjes- och rekreationsresa och ska betraktas som en skattepliktig förmån.

Korea

Nensén åkte på en studieresa till Korea i tre veckor för 114 332 kronor. Han övernattade också i Hongkong (bilden) och Bangkok. Men något detaljerat program saknas och Skatteverket påför 75 563 kronor som förmån av resan.

Mercedes-resa

Ett besök hos Mercedes Benz i Stuttgart med provkörning togs upp som resekostnad eftersom Barnhemmet Oasen äger flera Mercedesbilar. Men Skatteverket godtar inte nöjesresan och säger nej till avdraget på 16 228 kronor.

Vinresa

Nensén åkte på en privat resa till Bordeaux i Frankrike och köpte viner för 20 245 kronor. Han försökte ta det på företaget för att använda som personalvård och representation. Skatteverket säger nej.

Hästen Minette

Rune Nensén påstår att hopphästen Minette används så gott som dagligen i ridskoleverksamheten som bedrivs på Oasen. Men enligt Skatteverkets utredning tävlar hans döttrar med hästen på elitnivå både i Sverige och internationellt. Därför upptaxeras Nensén med 68 769 kronor för kostnader för hästen.

Publicerat tidigare i vår skol-granskning

AVSLÖJANDE#1

Miljardären som äger din skola.

AVSLÖJANDE#2

Skatteparadis bakom friskolor.

GRANSKNING#3

Stressluncher knäcker eleverna.

AVSLÖJANDE#5

Kommunerna som kokar över på grund av skolans förfall.

AVSLÖJANDE#6

Brottslingar driver svenska skolor.

GRANSKNING#7

Lärarna i uppror över låga löner och låg yrkesstatus.

Följ oss live

Skolgranskning är Aftonbladets stora satsning på att undersöka dagens grundskola. Följ oss i realtid på:

www.skolgranskning.aftonbladet.se


Sätt betyg på din skola

SKOLLISTAN Elev eller lärare? Tyck till på vår sajt   Jämför betygen mellan skolorna   Se hur många som får godkänt i alla ämnen
  Delta i granskningen HÄR! Kom med egna tips, se andras!
Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-04-30
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12954723.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11