Stökig Valborg med misshandel och fylleri

NYHETER

Ett kaos med fylleri, våldtäkt och misshandel. Så summerar polisen i Uppsala årets valborgsmässofirande. Men på många andra håll i landet var det inte stökigare än en vanlig lördagsnatt.

I Uppsala omhändertogs ett 90-tal personer för fylleri och fem, sex personer greps för misshandel.

– Vi är härdade, men i år har det varit mer än vanligt. Det är kaos här. Förutom fylleri, slagsmål och misshandel har vi ett försök till våldtäkt på Bellmansgatan där en kvinna drogs in i ett buskage men lyckades slita sig loss. Ingen gärningsman är gripen. Däremot har vi gripit en man för våldtäkt i ett annat ärende, säger Mats Öjedahl, länsvakthavande i Uppsala.

Även i Stockholm var det stökigt.

– Det är extremt mycket fylla. Vi har plockat upp fulla ungdomar överallt och kört kors och tvärs, säger KC-befäl Maria Hugols vid Stockholmspolisen.

450 anmälningar

Stockholmspolisen har tagit emot 450 brottsanmälningar och upprättat ungefär 1 100 händelserapporter enbart från klockan 18 på valborgsmässoafton till klockan 7 i morse. Det rör sig bland annat om ett 50-tal fall av misshandel, 45 bränder, två misstänkta våldtäkter och ett hundratal fall av fylleri.

I bland annat Västernorrland, Västerbotten, Skåne, Kalmar, Västra Götaland och på Gotland har firandet, enligt polisen, mer liknat en vanlig helg.

Lugnare i Göteborg

– Vi hade trott att det skulle bli mycket värre. Det har varit ganska hyggligt. Fylla och bråk men säg den valborg då det inte varit bråk, säger Ingemar Johansson som är biträdande länsvakthavande i Göteborg.

– Absolut i underkant mot vad det brukar vara. En jättebra valborg säger Gotlandspolisen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM