Expert: Fyndet är en sensation

Lösningen till gåtan om haveriet är nära

Foto: JOHANN PESCHEL
Två år efter kraschen lyckas man till slut hitta den orange "svarta lådan" på Atlantens botten.
NYHETER

En av de två svarta lådorna är funna.

Och gåtan om Air France flight 447:s haveri ser ut att få en lösning.

– Det är en oerhört stor sensation, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Experten Hans Kjäll.

Nyheten om fyndet av svarta lådan efter kraschen i juni 2009 är högst oväntad. Den signal som svarta lådan normalt ska skicka ut för att underlätta en spårning hittades nämligen aldrig – och förhoppningen var låg att lösa gåtan om kraschen.

Men efter en lång sökperiod på ett 10 000 kvadratkilometer stort område gjorde man fyndet.

– Det är som en nål i en höstack eftersom det är en sådant stort område. Det är en sensation – verkligen, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Kan ge detaljinfo

Och att det var den viktiga färdregistratorn (flight data recorder) som hittades innebär att förhoppningen om att nu få veta haveriorsaken ökar än mer.

– Den kan tala om vad som händer betydligt mer i detalj då den har många kanaler den spelar in på samtidigt. Till exempel både motordata och hållfasthetsdata.

Enligt Hans Kjäll kan datan ge svar på vad som gick sönder, och när det gjorde det. Det har spekulerats i att planet gick sönder redan i luften då delar spridits över ett stort område – nu kan svaret vara nära.

Enligt den franska myndighet (BEA) som leder haverikommissionen är den svarta lådan i ”fysiskt gott skick”, och man kommer snart veta vilken typ av data man kan hämta från den.

”Väldigt förhoppningsfullt”

– Det är ju faktiskt väldigt förhoppningsfullt. Man kan göra mycket underverk i laboratorier och återskapa data. Det finns goda möjligheter att få lösningen.

Även anhöriga till de som omkom i olyckan tar emot nyheten om fyndet med stor glädje.

– Det är väldigt, väldigt uppmuntrade för att familjer till offren, även om vi måste vara försiktigt optimistiska innan vi vet i vilken utsträckning registratorn kan användas, säger Jean-Baptiste Audousset, ordförande i anhörigeorganisationen AF447.

ARTIKELN HANDLAR OM