”Sverige kan drabbas av hämnden”

Säkerhetsexpert: Svenska samhället håller på att bli ytterst sårbart

Foto: SCANPIX
Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik.
NYHETER

Sverige berörs av bin Ladins död - på sikt.

– Man måste räkna med att de försöker markera och gör något sensationellt. Detta betyder ju inte att al Qaida är slut.

Det säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik.

Även de mest insatta säkerhetsexperter förvånades över morgonens nyhet om att bin Ladin är död.

– Min omedelbara reaktion är att det inte påverkar Sverige direkt men när så allvarliga stora saker händer så vet man aldrig, säger Tomas Ries.

Den första direkta rutinåtgärden uppskattar han blir en ökad säkerhet kring flygen.

– Men jag har svårt att tro att hotet ökar omedelbart. Morgonens nyhet var uppenbart oväntad för alla, i synnerhet för al Qaida. Då har de nog inte resurser att sätta igång något drastiskt.

Ensamma aktörer en fara

Då är det troligare att enskilda individer som sympatiserar med rörelsen bestämmer sig för att agera, menar han.

– Men det blir knappast något planerat, i motsats till al Qaidas aktioner som alltid är planerade. Och kanske uppstår nu en maktkamp internt som gör det svårare för al Qaida att agera utåt.

Magnus Christiansson, säkerhetspolitisk forskare på Försvarshögskolan, menar även han att bin Ladins död inte leder till något drastiskt.

– Jag tror att man ofta överdriver betydelsen av den här enskilda typen av händelser. Betydelsen är mer inrikespolitisk i USA och har egentligen lite att göra med hur kriget mot terrorismen kommer att sluta.

Sverige lika utsatt som andra

Han menar att en viktigare detalj än Usama bin Ladins död är att al Qaida gått sämre de senaste åren.

Sverige berörs, enligt forskaren, först om det kommer hämndåtgärder.

– På sätt och vis involveras vi ju i och med att vi ofta stöder de operationer som efter 11 september kommit att känneteckna kriget. Om det kommer någon typ av hämndåtgärd så kan vi nog också drabbas av det.

Mest påverkas USA:s president Barack Obamas framtid, spår Christiansson.

– Det har varit ett misslyckande för den amerikanska underrättelsetjänsten att bin Ladin gäckat dem under så lång tid, särskilt under Bush-administrationen.

Vårt samhälle mer sårbart

Enligt Tomas Ries måste hotet från al Qaida kopplas till det allmänna hotet att vårt samhälle håller på att bli ytterst sårbart.

Orsakerna är dels urbaniseringen, dels vårt totala beroende av it.

– Folk lever oftast nischade liv och är beroende av att systemet fungerar, det är inte som på landet där alla hade sina egna brunnar. Samtidigt finns tyvärr möjligheterna att skada eller till och med slå ut datasystemen som reglerar bland annat värme, vatten och sophantering på ett sätt som inte fanns för 20 år sedan.

Idag kan omfattande skador visserligen också repareras snabbare men en skickligt genomförd attack mot samhällets grundstruktur skulle få katastrofala följder, menar experten.

– Sverige är kopplat till världen på ett annat sätt än tidigare. ICA, till exempel, är beroende av leverans av matvaror 24 timmar om dygnet. Om de globala flödena kraschar kraschar Sverige också.

ARTIKELN HANDLAR OM