En klar – nio kvar

Efter bin Ladins död – nio terrorister kvar på FBI:s lista

1 av 10
Usama bin Ladin
NYHETER

Usama bin Ladins död är inte bara en stor fjäder i hatten för USA:s president Barack Obama – den innebär även att den federala polismyndigheten FBI kan bocka av bin Ladins namn från den mytomspunna listan över världens tio mest eftersökta terrorister. Nu fortsätter jakten på de nio som ännu är på fri fot.

Över Usama bin Ladins porträttbild på FBI:s lista över världens tio mest eftersökta terrorister ligger nu en röd platta med vita bokstäver som lyder: "Deceased" ("Avliden").

FBI hade utlyst en belöning på 25 miljoner dollar till den som kunde ge information av sådant slag att Usama bin Ladin kunde gripas. Dessutom hade privata aktörer samlat ihop ytterligare två miljoner dollar. Pengar som nu alltså fryser inne. Usama bin Ladin beskrevs med signalementet "vänsterhänt och går med käpp".

Kvar på listan finns bland andra Ayman az-Zawahiri, som tidigare har setts som Usama bin Ladins högra hand och nu tippas ta över al-Qaida.

Här är listan över världens mest eftersökta terrorister:

Usama bin Ladin

Avliden.

Ayman az-Zawahiri

Egyptisk fysiker, född 1951, som startade organisationen Egyptiska Jihad, som runt 1998 gick samman med al-Qaida. Har setts som Usama bin Ladins högra hand och tippas nu av många att ta över al-Qaida. Belöningen för information som leder till gripandet av az-Zawahiri är på upp till 25 miljoner dollar. En antydan om hur viktig han anses vara för al-Qaida.

Fahd Mohammed Ahmed Al-Quso

Född i Jemen. Jagas bland annat för inblandningen i bombningen av det amerikanska stridsfartyget USS Cole i Aden i Jemen. 17 amerikaner dog i attentatet som inträffade i oktober år 2000.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Jamel Ahmed Mohammed Ali Al-Badawi

Jemenit som även han jagas för bombningen mot USS Cole i Jemen. Al-Badawi greps av jemenitiska myndigheter i samband med attacken men rymde från fängelset i april 2003. Han greps igen i mars 2004, men lyckades fly igen i februari 2006.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Mohammed Ali Hamadei, kallas även "Castro"

Libanes som jagas för att ha kapat ett plan på väg från Aten till Rom i juni 1985. Kapningen kostade flera passagerare och besättningsmedlemmar livet. Tillhör libanesiska Hizbollah. Tros befinna sig i Libanon.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Ali Atwa

Libanes som även han jagas för flygplanskapningen 1985 och tillhör Hizbollah. Tros befinna sig i Libanon.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Hasan Izz-Al-Din

Jagas även han för att ha planerat och deltagit i flygplanskapningen 1985. Tros befinna sig i hemlandet Libanon.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Abdullah Ahmed Abdullah

Egyptisk medborgare som jagas för sin inbladning i bombningarna mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania i augusti 1998 då hundratals människor miste livet. Strax före bombningen flydde han från Kenya till Pakistans största stad Karachi. Även Usama bin Ladin var inblandad i attentatet och har ända sedan dess funnits med på listan över världens tio mest eftersökta terrorister.

Belöning: upp till fem miljoner dollar.

Daniel Andreas San Diego

Amerikansk medborgare som jagas för sin inblandning i bombattentaten mot två kontorsbyggnader i San Francisco-området i augusti 2003. San Diego är strikt vegan och har kopplingar till djurrättsextremister. Han har tidigare arbetat som datanätverksspecialist och har tatuerat in texten "It only takes a spark" ("Det krävs bara en gnista") över magen. San Diego är den första amerikanen som satts upp på listan över världens mest eftersökta terrorister.

Belöning: upp till 250 000 dollar.

Adam Yahiye Gadahn

Amerikansk medborgare som bland annat jagas för att ha hjälp och skyddat al-Qaida-medlemmar.

Belöning: upp till en miljon dollar.

Källa: FBI