Svensk vittne till båtflyktingdrama

Kubaner sjönk med hemmabyggd båt – räddades av lyxkryssare

NYHETER

De nio kubanernas gummibåt höll på att sjunka.

Då räddades de – av en lyxkryssare.

– Kvinnan som var med i båten såg väldigt medtagen ut, säger svensken Mikael Johandy, som blev vittne till dramat.

Lyxkryssaren Navigator of the seas var på väg till Fort Lauderdale från Cozumel i Mexiko i söndags. Ombord fanns svenske hissreparatören Mikael Johandy.

”Tog in vatten”

Plötsligt, vid 16-tiden utanför Floridas kust, märkte han hur den stora lyxkryssaren bromsade in och stannade. Han tittade ut över relingen. Där fanns förklaringen – nere vid vattenytan låg en gummibåt. I den lilla och troligen hembyggda båten trängdes nio kubaner. De kämpade för sina liv.

– Deras motor hade lagt av och de paddlade mot oss så fort de kunde. Båten tog in vatten och vågorna var höga så de hade nog drunknat om de inte fått hjälp, säger Mikael Johandy.

Kubanerna – åtta män och en kvinna – lyftes ombord på kryssaren. Kvinnan fick vård direkt.

– Hon såg medtagen ut, säger Mikael Johandy.

Skickas troligen tillbaka

Den hemsnickrade båten fick driva iväg medan de kubanska passagerarna togs omhand. Senare kom en båt från kustbevakningen och hämtade dem.

Troligen kommer flyktingarna nu att skickas tillbaka till Kuba. Sedan mitten på 1990-talet tillämpar USA en politik som innebär att båtflyktingar som påträffas till sjöss inte får uppehållstillstånd. De som lyckats ta sig i land får stanna, åtminstone en begränsad tid.

ARTIKELN HANDLAR OM