Anklagas för att ha beställt mordet

Svenska Anni mördades på sin bröllopsresa i Sydafrika

1 av 2 | Foto: JYTTE NIELSEN
Förs till rätten Shrien Dewani anländer till Belmarsch Court i London.
NYHETER

LONDON. Shrien Dewani misstänks ha beställt mordet på sin svenska fru Anni. 

 I dag inleddes förhandlingen – ska han utlämnas till Sydafrika?

– Det är jobbigt, allt kommer tillbaka, säger Annis pappa Vinod till Aftonbladet.

Förhandlingen inleddes strax före klockan 11.30 svensk tid. Aftonbladet bevakar direkt.
 

I dag, efter otaliga turer genom det brittiska rättssystemet, inleddes huvudförhandlingen om Shrien Dewanis utlämning till Sydafrika. Dewani anlände till rätten strax före klockan 9.30 svensk tid på tisdagsmorgonen i sällskap med ett stort följe.

Sydafrika vill ha Shrien Dewani utlämnad misstänkt för mord, kidnappning, väpnat rån samt anstiftan till samtliga dessa brott.

Rätten ska avgöra fallet utifrån tre punkter:

Fängelseförhållandena i Sydafrika – försvaret hävdar att de strider mot de mänskliga rättigheterna och att Dewani riskerar tortyr där.

Dewanis mentala hälsa – strider det mot mänskliga rättigheter att han lämnas ut?

Sydafrikas eventuella brott mot rättssäkerheten – försvaret hävdar att landet påverkat utredningen på ett sådant vis att Dewani inte kan antas få en rättvis rättegång.

Självmordsförsök

Förhandlingen är schemalagd till tre dagar, men kan försenas ytterligare på grund av Shrien Dewanis sviktande hälsa.

Han har efter ett självmordsförsök vårdats på en mentalklinik och efter ett våldsamt utbrott där han kastade porslin omkring sig har han blivit tvångsintagen på ett högsäkerhetssjukhus.

Högsäkerhetsrätten

Inne i rättssalen delades de anhöriga upp. Shrien Dewanis släktingar placerades på åhörarläktaren bakom en glasvägg, medan Annis familj tog plats inne i själva rättssalen.

Shriens försvarare Clare Montgomery begärde inledningsvis att Shrien Dewani inte skulle behöva närvara vid förhandlingarna, på grund av sin dåliga hälsa.

– Han vill bara bli bra så snart som möjligt och det blir han på sjukhuset, sa hon.

I samband med lunchpausen lämnade Shrien Dewani rätten. Han behöver inte vara med på resten av förhandlingarna den här veckan.

Shrien Dewani vårdas fortfarande för depression och posttraumatisk stress. Rätten meddelar därför att en av punkterna ska avhandlas vid ett senare tillfälle, i juli. Hans borgen förlängs men han måste stanna på sjukhuset där han vårdas.

Har erkänt

Svenska Anni i Sydafrika mördades under sin bröllopsresa i november. Snart stod det klart att hennes make, britten Shrien Dewani, misstänktes för att ha beställt mordet.

Han påstås ha betalat en taxichaufför för att styra upp dådet som iscensattes som en bilkapning där Anni kidnappades och senare sköts till döds.

Taxichauffören har redan erkänt och dömts till 18 års fängelse i en överenskommelse med åklagaren.

ARTIKELN HANDLAR OM