Varannan svensk rädd för terrordåd i Sverige

Efter Usama bin Ladins död tror många på en ökad risk för nya terrordåd

NYHETER

Efter Usama bin Ladins död tror nu varannan svensk att risken är högre att ett terrordåd ska drabba Sverige.

Detta enligt en undersökning som Metro/YouGov gjort.

– Man behöver inte vara rädd. Sverige är ingen måltavla och säkerhetstjänster världen över håller ständig uppsikt, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp.

I dag publicerar Metro en unik undersökning som tidningen utfört tillsammans med YouGov.

Den visar att 74 procent av svenskarna tror att al-Qaida kommer att hämnas Usama bin Ladins död.

Varannan svensk tror nu att risken är större att nya terrorattacker ska drabba Sverige.

"Ingen måltavla"

Undersökningen visar även att svenska folket i princip är delat mitt itu i frågan om det var rätt att döda Usama bin Ladin i stället för att gripa honom.

Enligt terroristexperten Magnus Ranstorp finns det en förändrad hotbild sedan tidigare. Och att det kan komma hämndattacker efter terrorledaren bin Ladins är troligt.

– Men det tar tid med vedergällning och då kommer vi nog se det i Pakistan, Mellanöstern eller kanske USA. Sverige är inte en måltavla, säger han.

Högprioriterat

Att svenskar känner en ökad rädsla för attacker tror Ranstorp kan ha mycket att göra med självmordsattacken på Drottninggatan i Stockholm den 11 december i fjol.

– Den händelsen ändrade medvetandet hos folk. Men man ska inte gå runt och vara rädd för en terrorattack. Eller för att flyga till London eller New York. Det är en mycket liten risk att man råkar ut för något. Det här är högprioriterat hos säkerhetstjänster världen över, de har ständig koll, säger Ranstorp.

ARTIKELN HANDLAR OM