Nytt hemligt vittne ska fälla Shrien Dewani

Foto: Foto: PRIVAT
Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i bröstet. Maken Shrien kastades ut ur bilen och lyckades ta sig till en polisstation och slå larm.
NYHETER

LONDON. Mordet på svenska Anni kan ha planerats i ett halvår före bröllopet.

Ett nytt hemligt vittne ska fälla Shrien Dewani.

Enligt åklagaren har han sagt att han var tvungen att hitta ett sätt att ta sig ur äktenskapet.

Foto: Scanpix
Dewani vid dagens rättegång.

Uppgifterna om det hemliga vittnet framkom under torsdagen vid utlämningsförhandlingarna i Belmarsh Court i sydöstra London.

Shrien Dewani har begärts utlämnad till Sydafrika misstänkt för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni under parets smekmånad i landet i november.

Advokaten Hugo Keith för Sydafrikas talan i utlämningsförhandlingarna och under sitt öppningsanförande berättade han om den Sydafrikanska åklagarens nya vittne.

Personen, som inte namngetts, uppges ha lärt känna Shrien Dewani i september 2009. Under ett samtal i april 2010, sex månader innan Shrien och Anni gifte sig, ska Dewani ha anförtrott sig till personen.

Ville bryta förlovningen

– Han berättade att han var förlovad eller på väg att bli förlovad och skulle gifta sig. Han sa att hon var en trevlig tjej som han tyckte om, men att han måste ta sig ur det hela. Om han bröt förlovningen skulle han bli förskjuten av sin familj, men att han måste hitta ett sätt, sa Keith inför rätten.

För Annis pappa Vinod Hindocha som var på plats i rätten i dag, kom vittnet inte som en överraskning.

– Jag informerades om det när jag var i Sydafrika, berättade han under en paus.

Den sydafrikanska åklagaren kommer att kalla det hemliga vittnet till rättegången i Sydafrika om Shrien Dewani blir utlämnad.

Vårdas på sjukhus

Men förhandlingarna i London ser ut att dra ut på tiden. Ursprungligen var de schemalagda till att avslutas på torsdag, men utvärderingen av Shrien Dewanis mentala hälsa är inte avslutad. Han vårdas fortfarande på sjukhus under ständig övervakning efter att ha försökt ta livet av sig och uppges lida av depression och posttraumatisk stress.

I dag framträdde han i rätten, men stirrade mest ner i sitt knä. Några få gånger tittade han upp, men såg till att inte fånga någon av Annis släktingars blickar. Han fick snart tillåtelse att åka tillbaka till sjukhuset för fortsatt vård. Han slipper närvara under veckans förhandlingar.

Under en paus hade Annis pappa Vinod Hindocha svårt att hålla tårarna borta.

– Det är jobbigt. Allt kommer tillbaka, säger han till Aftonbladet och förklarar att han bara vill att Dewani åker till Sydafrika så att de kan få komma till ett avslut.

Utvärdering klar i juli

Utvärderingen av Shrien Dewanis mentala hälsa uppges vara klar i juli. Då kan rätten fortsätta med den delen av utlämningsförhandlingarna. Under resten av dagarna den här veckan kommer man fokusera på frågor kring förhållandena i Sydafrikas fängelser och om de skulle kunna innebära någon fara för Dewani. dessutom ska man undersöka om Sydafrika brutit mot rättssäkerheten under utredningen och om det i så fall gjorts i sådan utsträckning att det skulle kunna innebära att Shrien Dewani inte får en rättvis rättegång.

ARTIKELN HANDLAR OM