Hotades – då plockade han fram basebollträet

Rånarna lämnade med svansen mellan benen

NYHETER

"Jag cuttar dig, jag menar det", sa den maskerade knivrånaren till butiksbiträdet i Traneberg i västra Stockholm. Till synes helt dödsföraktande halade butiksbiträdet då fram ett baseballträ – och motade ut rånarna.

Det är sent på kvällen den 15 december 2010 och det ensamma butiksbiträdet på Tranebergs närlivs ska precis stänga butiken. Då dyker tre ungdomar upp och frågar om de får köpa läsk, trots att butiken håller på att stänga. Butiksbiträdet släpper in dem och ungdomarna börjar plocka på sig lite varor, när de plötsligt maskerar sig genom att dra upp halsdukar och luvor. En av dem drar sedan upp en stor köttkniv och säger:

– Ey, det här är ett rån, ge mig pengarna snabbt.

Butiksbiträdet går då in bakom disken, får tag i baseballträet som han använder i självförsvar, och ber dem sluta.

"Väldigt obehagligt"

När han inte lämnar över pengarna börjar rånaren vifta vilt med kniven.

– Jag cuttar dig, jag menar det. Du är inte den fösta jag cuttar, säger rånaren.

Men butiksbiträdet ger sig inte, utan meddelar lugnt och sansat rånarna att de filmas av butikens övervakningssystem. Efter några sekunders ordväxling tystnar rånaren, stoppar ner kniven och lämnar butiken.

–  Det var så klart väldigt obehagligt, men jag bad dem vänligt att gå och på något sätt lyckades jag skrämma bort dem, säger butiksinnehavaren till Aftonbladet.

Finns inga rätt och fel

Butiksbiträdets agerande kan verka dumdristigt, men kommissarie Ulf Göranzon på länskriminalpolisavdelningen säger att det inte finns några rätt och fel i sådana här situationer.

– Det bästa är om man kan agera så att man avbryter den brottsliga handlingen, men bara personen i fråga kan avgöra om det är värt det.

Men är det inte stor risk att råka illa ut om man inte går rånarna till mötes?

– Visst finns det exempel på folk som har skadats när de inte har varit medgörliga, men det finns också flera exempel på folk som har lyckats avbryta rånet, så därför kan vi inte ge generella svar. Det viktigaste är att man agerar på så sätt att man i efterhand kan lämna bra information till polisen, säger Ulf Göranzon.

Fotnot: Inslaget visades i Efterlyst klockan 21 på TV8.

ARTIKELN HANDLAR OM