Mördare sms:ade 10 500 gånger

NYHETER

31-åringen dömdes för knivmord.

Under häktningstiden lyckades han kontakta personer i utredningen - genom att ringa och skicka sms vid 10 500 tillfällen.

En 30-årig småbarnspappa mördades med tre knivhugg i ryggen i Växjö i september förra året.

Snart häktades 31-åringen på sannolika skäl misstänkt för mordet. Men trots fulla restriktioner, för att mannen inte skulle kunna kommunicera med omvärlden under den känsliga förundersökningen, lyckades han smuggla med sig en mobil in i häktet, skriver Smålandsposten.

90 sms per dag

Den använde han flitigt - med i snitt 90 sms varje dag mellan oktober och februari. Ändå upptäcktes den aldrig av häktespersonalen.

– Vi fick redan under utredningen uppgifter om att mannen kunde kontakta sig med omvärlden, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz till Smålandsposten.

Mannen kontaktade bland annat personer som ingick i mordutredningen, och ringde flera timslånga samtal, med sin kontantkortsförsedda mobil. Han flyttades i november över från häktet i Växjö till häktet i Jönköping och hans cell ska ha genomsökts flera gånger av häktespersonal. Men inte förrän ett vittne berättade under rättegången att 31-åringen ringt och skickat sms till honom, upphörde samtalen.

Häktena kritiseras

Häktena i Växjö och Jönköping får nu skarp kritik.

Polisen känner fortfarande inte till hur mannen lyckats få in mobilen i häktet, och uppger att inga kommentarer ges under pågående förundersökning.

Växjö tingsrätt dömde i februari 31-åringen till tolv års fängelse för knivmordet. Domen överklagades och hovrättsförhandlingen avslutas nästa onsdag. Mannen säger sig vara oskyldig.

ARTIKELN HANDLAR OM