Snart är det dags för omval

Den 15 maj ska var åttonde svensk rösta – igen

Foto: PETER WIXTRÖM
TRIVSEL UTAN TRÄNGSEL Vill du åka till Ullevi och exempelvis se Bruce Springsteen uppträda men ändå slippa bilkö på vägen dit? Då är valet viktigt för dig.
NYHETER

Snart kommer valet som folk glömde.

Eller inte tänker delta i.

Men det finns all anledning att följa valet i Västra Götaland.

Snart kommer valet som folk glömde.

Eller inte tänker delta i.

Men det finns all anledning att följa valet i Västra Götaland.

Var åttonde svensk ska gå till urnorna den 15 maj. Omval ska hållas i både Örebro och Västra Götaland.

I Örebro är det bara en valkrets som måste rösta på nytt, men i Västra Götaland är 1,2 miljoner röstberättigade. På spel står makten i ­regionen, motsvarigheten till landstinget i Västsverige. 

Intresset för omvalet är dock svalt. Enligt en Sifo-undersökning säger färre än 40 procent att de är säkra på att de kommer att släpa sig ur sofforna på valdagen.

Flera skäl att rösta

Aftonbladet har trots det tagit sig friheten och listat ett antal skäl att rösta – se nedan – och även för den som inte tillhör de röstberättigade finns skäl att följa valet ­noga.

Påverkar ledarbytet stödet för Socialdemokraterna? Spelar det roll att  det rödgröna samarbetet spruckit? Och kommer allianspartierna att hålla ihop?

Politisk termometer

Omvalet i Västra Götaland blir en termometer för alla som vill ta tempen på svensk politik våren 2011.

FAKTA

Här är 17 anledningar för dig att gå till valurnan

1 Du ligger inne på sjukan och vill ­beställa á la carte. Det tycker Kristdemokraterna att du är värd och vill inte se något stort centralkök i regionen.

2 Du gillar politik men tycker att politikerna har för höga löner. ”Sjukvårdspartiet” vill begränsa pensionsförmåner för förtroendevalda.

3 Du vill vara med och äga sjuk­husen. Socialdemokraterna lovar att inte sälja några sjukhus, Vänsterpartiet vill inte ha några vinster i vården.

4 Du vill ta spårvagnen men är rullstolsburen. Miljöpartiet vill ­göra kollektiv­trafiken mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. 

5 Du känner att tiden är mogen för HBTQ-certifierade vårdcentraler. Det är en del i Miljöpartiets krav på mer jämställd vård.

6 Du tycker att det vore ovärdigt den svenska demokratin om det kom in nazister i regionfullmäktige . ”Svenskarnas parti ”ställer upp i valet.

7 Du gillar att åka till Ullevi men hatar att betala trängselavgifter. ”Vägval” är partiet som i princip bara sysslar med att stoppa lilla Göteborg från att följa i huvudstadens spår och införa vägtullar.

8 Du tycker att det känns tryggt med en välbetald skärgårdsdoktor. Alliansen vill att doktorn i Öckerö kommun, som innefattar en massa minde kobbar och skär, ska få högre tilldelning ur budgeten.

9 Du vill inte att alla ska få lika vård. Sverigedemokraterna är starkt emot att papperslösa flyktingar eller invandrare ska få del av den allmänna vården. 

10 Du vill kunna hoppa av nattbussen mellan hållplatserna. Kristdemokraterna vill göra nattåkandet säkrare med mer flexibla stopp.

11 Du tycker att det är galet att behöva vänta längre än en timme på att få träffa doktorn på akuten. Snabbare service på akuten är ett vallöfte från Socialdemokraterna.

12 Du vill att ambulansen ska vara hos din sjuka mamma blixtsnabbt. Moderaterna vill införa en garanti om att ambulansen ska vara på plats inom en kvart hos dem som behöver.

13 Du vill att idrottande flickor ska gå lika stor del av skattekakan som pojkar som sportar. Folkpartiet vill jämställa pojkars och flickors idrottande, bland annat genom att strypa föreningsbidraget till föreningar som diskriminerar.

14 Du vill ta dig fram med bilen utan köer. E20 som fyrfältsväg genom hela länet är en av Centerns främsta valfrågor.

15 Du sliter inom vården och vill ha mer ledig tid. Miljöpartiet vill införa 30-timmarsvecka för alla som jobbar inom regionstyrda verksamheter.

16 Du vill att trädgårdsterapi ska uppmuntras. Rehabilitering i det gröna är något som Centern ställer sig positivt till.

17 Du tycker: kött och potatis i all ära, men är det inte dags för en vegetarisk dag i veckan? Miljöpartiet vill att regionens restauranger håller en helgrön dag varje vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM