Kan vara USA:s hemliga helikopter

Foto: REUTERS
KRASCHADE Pakistanska säkerhetstjänsten i färg med att ta till vara den helikopter som kraschade vid bin Ladins gömställe.
NYHETER

Det mystiska vraket på bin Ladins innergård kan vara en ytterst hemlig helikopter.

Modellen tycks vara ljuddämpad och osynlig för radar.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger helikopterexperten Michael Savbäck.

Många frågor har uppstått kring den helikopter som kraschade under operationen mot Usama bin Ladin i söndags.

Framtagen i hemlighet

Modellen tros vara utvecklad i största hemlighet av den amerikanska militären, för att ha så kallade stealth-egenskaper. De gör helikoptern helt osynlig för radar, och mindre synlig visuellt och för infraröda sensorer. Dessutom går den inte att upptäcka med ljud- och radiovågor.

Fotona av det som återstår av den helikopter som kraschat in i muren som omringar bin Ladins gömställe och därefter sprängts av de amerikanska soldaterna, ger vatten på kvarnen åt spekulationerna.

Grannar säger sig inte ha hört helikoptrarna, förrän de var alldeles över bin Ladins hus. Ett hölje kring de bakre rotorbladen på vraket tros vara till för att reducera ljud, vilket kan förklara vittnesmålen.

I övrigt liknar materialet och de skarpa och raka vinklarna det som används i kända stealthflygplan, enligt flygvapensanalytiker, rapporterar ABC News.

Svenska flygvapnet håller tyst

Det är känsligt att spekulera i militär utrustning, länder emellan:

– Svenska försvarsmakten kommenterar inte andra nationers produkter, säger Anna Lindh, vid helikopterflottiljen i Linköping.

Michael Savbäck driver eget företag och säljer helikoptrar till Sverige, Finland och Ryssland. Han har jobbat med helikoptrar i över 25 år är förbluffad över bilderna på det lilla planet.

– Spontant har jag aldrig sett något liknande. Det ser väldigt konstigt ut. Så där ska inte en helikopter se ut. Det är definitivt något nytt, säger han.

En stor utmaning på helikoptermarknaden, förklarar Michael Savbäck, är att utveckla helikoptrar som flyger fort. När överljudsfart uppnås, bildas normalt turbulens kring rotorbladen och helikoptern kraschar. Tillverkaren Sikorsky har dagens världsrekord, som ligger uppåt 180 knop.

– Det man ser på den här helikoptern är en skiva över bladen, som gör att den kan hålla en högre hastighet eftersom man avlastar bladen på rotorn. Den här går alltså troligen snabbare än någon tidigare klarat av.

"Det här är det man drömmer om i framtiden"

– Det här är sådant man sitter och drömmer om att det skulle kunna fungera i framtiden. Japanerna har gjort några tester som visat att det skulle kunna fungera, men hittills har ingen lyckats.

Michael Savbäck bekräftar också att helikoptern på bilden tycks ha stealthegenskaper.

– Den liknar stealthbåten som svenska försvarsmakten har i skärgården. Vinklarna ser likadana ut. Det här är inte normalt, säger han.

Stealthkonstruktion gör bland annat att värmen som släpps ut från farkosten fördelar sig så jämnt att den inte lämnar spår efter sig på värmekameror.

– Dessutom gör de oräta vinklarna att lasersikten som oftast används för nedskjutning, inte fungerar. Laserstrålen studsar åt ett annat håll.

Locket på från amerikanska myndigheter

Dan Goure, före detta anställd vid amerikanska försvarsdepartementet, säger sig inte känna igen maskinen.

– Det här är den första. Man skulle inte veta om den kom rakt emot en. Det viktiga är att dessa kommer in snabbt och lågt, och om de inte låter som om de kommer rakt emot en, så kanske man inte reagerar förrän det är för sent, säger han till ABC News.

En anställd från Pentagon klargjorde för ABC News att försvarsdepartementet "absolut inte" kommer att kommentera kring den förstörda helikoptern.

Pakistansk militär uppges ha täta band med Kina, vilket skulle kunna förklara bekymren hos Pentagon.

– Anställda vid Pentagon är troligen oroliga för att delarna från helikoptern kan vara på väg till Kina. Vi vet att Kina försöker att tillverka ett stealth-plan, säger nyhetskommentatorn Richard Clarke till ABC News.

ARTIKELN HANDLAR OM