Första kroppen bärgad från Air France-planet

Två svenskar saknas fortfarande

NYHETER

Den första döda kroppen har bärgats från Air France-planet som mystiskt störtade i Atlanten i juni 2009.

Ombord fanns svenska Christine, Laura och Philippe och ytterligare 225 personer.

– Kroppen satt fortfarande fast i flygstolen, den var illa åtgången, säger den franska polisen i ett uttalande.

Flight 447 var på väg från Rio de Janeiro till Paris när det plötsligt försvann från radarn.

Det sista som hördes var ett automatiskt meddelande om kortslutning. Inte förrän flera timmar senare, när vrakdelar upptäcktes i havet, stod det klart att planet hade kraschat i Atlanten utanför Brasiliens kust.

Ska ta DNA-prov

Efter ett misslyckat första försök har nu en kropp bärgats ur vraket och förts ombord på ett räddningsfartyg, säger den franska polisen enligt brasilianska tidningen O Globo.

– Kroppen satt fortfarande fast i flygstolen, den var illa åtgånen, säger den franska polisen uttalandet. 

Nu ska prover skickas till Frankrike och man ska försöka fastställa kroppens DNA.

Två svenskar saknas

De tre svenskarna Christine Badre Schnabl, 34, hennes femårige son Philippe och Laura Rahal, 28 var alla med på planet. Laura och Philippe är bland de 185 passagerare som ännu inte hittats. Enligt franska myndigheter ska det finnas flera kroppar kvar i vraket som ligger på nästan 4 000 meters djup.

– Det är ett mycket svårt uppdrag, men man vet att det finns många kroppar på platsen, säger Nelson Marinho, ledare för en grupp anhöriga till nyhetssajten Bloomberg.

”Sensationellt fynd”

I början av veckan kunde man bärga olycksplanets två svarta lådor. I dem finns information som kan visa varför planet, en Airbus 330, kraschade.

– Det är sensationellt att de har lyckats göra de här fynden. Är innehållet i lådorna intakt så borde man med all sannolikhet kunna få veta exakt vad som hände, har flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll tidigare sagt.

De svarta lådorna är också viktiga för att kunna bestämma vem som är skyldig till olyckan. En fransk domare har åtalat Air France och Airbus för dråp.

ARTIKELN HANDLAR OM