Al Qaida planerade nya attacker

Nytt attentat planerades till 11 september

NYHETER

Information som hittades vid tillslaget mot Usama bin Ladins hus visar att al-Qaida planerade nya attacker, bland annat mot amerikanska tåg.

FBI säger i ett uttalande att ett attentat planerades till 10-årsdagen av 11 september.

Under torsdagen har det kommit nya uppgifter om hur anfallet mot bin Ladins hus gick till.

  Enligt den pakistanska säkerhetstjänsten förekom det inte någon 40-minuter lång eldstrid – eftersom de som befann sig i byggnaden inte sköt tillbaka.

  – Människorna som befann sig i huset var obeväpnade. De bjöd aldrig något motstånd, säger en man inom säkerhetstjänsten till Daily Mail.

  Uppgiften bekräftas av en källa inom den amerikanska försvarsmakten som säger att en av de fem som dödades vid anfallet var beväpnad. Enligt källan var det också den man som bar vapen som sköts först, bara minuter in i anfallet. Bin Ladin själv ska inte ha varit beväpnad.

Attacken mot huset i Abbottabad var ett precisionsanfall – det genomfördes metodiskt våning för våning i huset. Bin Ladin och hans fru ska ha befunnit sig i ett rum på tredje våningen i byggnaden när de hittades och sköts.

Nya attacker planerades

En källa berättar för AFP att den amerikanska styrkan fick med sig omkring fem datorer, tio hårddiskar, och över 100 lagringsenheter, bland annat DVD:er och så kallade flashminnen, från byggnaden. USA:s justitieminister Eric Holder konstaterade i går att material från huset kommer att leda till att fler personer hamnar på USA:s lista över misstänkta terrorister.

Sent på torsdagskvällen kom nyhetsbyrån AP med uppgifter om att information som hittades vid attacken visar att al Qaida planerade nya attacker mot amerikanska tåg.

Enligt Homeland Security och FBI ska en attack mot USA:s transportsystem ha planerats till 10-årsdagen av 11 september, som infaller i år.

Har ”vidtagit flera åtgärder”

Det ska även ha funnits information om andra attentat som planerade av al-Qaida.

– Vi har ingen information om något överhängande terroristhot mot den amerikanska järnvägen, men vill göra våra samarbetspartners uppmärksamma på situationen, säger Matt Chandle, pressansvarig på Homeland security säger till Abc News.

Chandle säger också att Homeland Security har ”vidtagit flera åtgärder”, bland annat har antalet vakter på flygplatser och vid potentiella mål för terrorattacker utökats.

Inte lämnat huset på fem år

Daily Mail skriver att en av bin Ladins fruar i förhör med pakistanska säkerhetstjänsten har berättat att varken bin Ladin eller hon själv hade lämnat huset fem år. Bin Ladin själv ska enbart ha rört sig i två av husets rum.

Enligt CNN har bin Ladins fru, Amal Ahmed Abdul Fatah – som skottskadades i benet under anfallet – också berättat att hon har bott i huset i Abbottabad tillsammans med bin Ladin och åtta av hans barn. Fem andra människor ska ha bott tillsammans med dem.

”Fegt” inte visa bilderna

Samtidigt växer kritiken mot hur USA har hanterat både eliminerandet av bin Ladin, och kraven på att offentliggöra bilder efteråt. Före detta kandidaten till posten som vicepresident Sarah Palin har kallat valet att inte visa bilderna på den döde terroristen för fegt.

– Visa bilden som en varning för andra som vill förinta USA, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM