”Det känns som ett hån”

Foto: PRIVAT
EN MARDRÖM Sommaren 2008 våldtogs Jennifer, då 15 år, av flera tonårskillar. Två år senare tog hon sitt liv. En av gärningsmännen fick i går sitt straff: fem månaders ungdomsvård.
NYHETER

Jennifer var 15 år när hon våldtogs av flera tonårskillar. Två år senare tog hon sitt liv.

I går fick en av gärningsmännen sitt straff: fem månaders ungdomsvård.

– Det känns som ett hån, säger Jennifers mamma Jessica.

Jennifer hann ringa upp sin väninna och berätta att hon hade följt med en grupp killar upp i skogen. Sedan bröts samtalet.

Det var natten till den sjätte juni 2008. Sommaren skulle firas in i en lägenhet i Uppsala, men för Jennifer blev natten en mardröm.

Väninnan hade gått hem vid midnatt när hon fick telefonsamtalet från Jennifer. Hon hörde att det fanns killar i bakgrunden och märkte att de försökte

avbryta samtalet.

De okända tonåringarna tvingade ner Jennifer på marken.

Utredningen lades ner

I polisförhör senare under natten berättade hon att två av dem förgrep sig på henne medan tre andra låste hennes kropp. Någon höll för hennes mun så att hon inte kunde skrika.

Polisen lyckades inte gripa någon av männen och efter en tid lades utredningen ner.

För Jennifer rasade hela världen.

– Hon blev en helt annan person. Min dotter var glad, positiv och omtänksam. Nu blev allt svart, säger hennes mamma Jessica.

Jennifer sveptes med i en nedåtgående spiral. Skolan blev lidande och hon drabbades av ätstörningar.

– Hon tog det jättehårt och kände att polisen inte trodde på henne, säger mamman.

Den 22 juni förra året orkade Jennifer inte leva längre. 17 år gammal hoppade hon framför tåget.

Avslöjades av DNA

I höstas greps en 19-åring misstänkt för att ha misshandlat en kvinna i Uppsala. Polisen gjorde en rutinmässig dna-koll på honom. Provet överensstämde med spår som säkrades på Jennifers kläder efter våldtäkten.

19-åringen förnekade att han haft något med övergreppet att göra, men dömdes i går av tingsrätten.

Under rättegången vittnade Jennifer – efter sin död. Ett timslångt videoinspelat förhör var ett av åklagarens viktigaste kort.

19-åringens straff: fem månaders ungdomstjänst.

– På ett sätt är det en upprättelse för min dotter, men straffet känns samtidigt som ett hån. Fem månader är ingenting. Vår Jennifer finns inte längre, säger mamman.

Uppsala tingsrätt motiverar straffvärdet med att mannen bara var 16 år när brottet begicks och att han aldrig tidigare varit dömd för brott.

”Låter mycket lågt”

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem reagerar delar synen att unga gärningsmän ska dömas mildare – men han reagerar över straffets längd:

– För mig låter fem månader mycket lågt med tanke på brottets allvarliga grad. Jag har stor respekt för att de anhöriga också har den känslan.

ARTIKELN HANDLAR OM