’Är mycket intressant’

Experter om de mystiska bilderna

Foto: Foto: PONTUS FERNEMAN
UBÅTSJAGARE FRÅN FÖRR Emil Svensson var med och jagade främmande ubåtar i svenska farvatten på 1980-talet. Han får titta på bilderna från Baggensfjärden.”Gamla jaktinstinkter kommer upp, så här tydliga bilder fick man sällan”, säger den pensionerade kommendören. ”Man måste titta på sånt här mycket kritiskt. Men förutsättningen för att göra en analys är ganska bra när man ser det här”.
NYHETER

Den pensionerade kommendören Emil Svensson är en av Sveriges mest

erfarna ubåtsjägare. När han får se de nya bilderna säger han:

– Gamla jaktinstinkter kommer upp, så här tydliga bilder fick man sällan.

Rolf Ekéus .

På 1980-talet ledde Emil Svensson marinens analysgrupp i jakten på främmande ubåtar. Han har även varit sakkunnig åt regeringen.

När han får se Hanna Harges bilder blir han nyfiken.

– Jag kallades för djävulens advokat för man måste titta på sånt här mycket kritiskt. Men förutsättningen för att göra en analys är ganska bra när man ser det här, säger han.

Avancerad kamera

Bilderna från Baggensfjärden, 14 kilometer från Stockholms slott, är tagna med en avancerad digital systemkamera med 55 mm objektiv. Enligt Hanna Harge är föremålet minst 150 meter ut i vattnet utanför villan i nordvästra hörnet av Baggensfjärden. Kameran har registrerat datum och klockslag, 13 april 07.06, vilket kan vara till hjälp för utredarna.

– Det är en helt annan metodik man kan använda i dag, det kunde man inte på 80-talet, säger Emil Svensson.

Modern, digital bildanalys kan ge vissa svar på vad bilderna föreställer, men det behövs mängder med information från andra källor för att dra några slutsatser.

– Det är mycket jobb kvar innan man kan bedöma en sådan här sak.

Tror inte på Nato

Den tidigare ambassadören och ubåtsutredaren Rolf Ekéus menar att ubåtskränkningar på svenskt territorialvatten numera är näst

intill obefintliga.

– Vi har nog inte haft några sedan kalla krigets slut. Det här är en mycket intressant historia.

Ekéus vill inte dra några slutsatser om varifrån den misstänkta ubåten i Baggens-fjärden kan tänkas härstamma.

– Jag har svårt att se att det skulle vara Nato, för de skulle inte komma hit utan vår vetskap. Det kan ju vara någon vänlig granne som glömt att avrapportera till Sverige, men det är ändå konstigt.

FAKTA

U137 gick på grund i Gåsefjärden

Jagade bort ubåt med helikopter

■ ■ Hösten 1976 upptäckte marinen en sovjetisk ubåt i svenskt territorialvatten utanför Stockholms skärgård. Ubåten avslöjade sig själv genom att sända ut radar. Svenskarna tog upp jakten med helikoptrar och jagare. Ubåten försvann från svenskt farvatten med hög hastighet ut på

internationellt vatten.

Regeringen tillät ubåt lämna Sverige

■ ■ Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U137 på grund i Gåsefjärden, ett militärt skyddsområde utanför Karlskrona. Efter flera diplomatiska turer beslutade den svenska regeringen, med statsminister Thorbjörn Fälldin i spetsen, att besättningen och ubåten fick lämna Sverige.

Sjunkbomber mot misstänkt ubåt

■ ■ I oktober 1982 kom flera rapporter om ubåtar i Hårsfjärden i Stockholms skärgård. En ubåtsfälla upprättades och operationen kom att kallas ”Operation Notvarp”. Under jakten på främmande ubåtar använde svenska marinen ett flertal sjunkbomber och minor.

Sprängde bomber inne i hamnen

■ ■ Sommaren 1983 jagades ubåtar i hamnbassängen i Karlskrona och dess skärgård. Marinen sprängde sjunkbomber inne i hamnen.

Marinen släppte 22 sjunkbomber

■ ■ I februari 1984 var det återigen dags för ubåtsjakt i Karlskrona. Marinen sprängde 22 sjunkbomber mot en misstänkt ubåt.

Hittar ett mystiskt spår på havsbotten

■ ■ På försommaren 1986 såg tullen ett ”mystiskt föremål” som dök ner under vattenytan i Klintehamnsviken utanför Gotland. På havets botten hittades ett 1 100 meter långt spår som sades komma från en undervattenfarkost.

ARTIKELN HANDLAR OM