Två nya ägarprövningar till Riksgälden

NYHETER

I samband med att kinesiska Hawtai vill komma in som delägare i Saabägaren Spyker Cars vill även den Bahamasregistrerade fonden Gemini öka sitt ägande. En ansökan om ägarförändringar från de båda parterna har kommit in till Riksgälden, rapporter P4 Väst.

– Vi har fått en ägaransökan på mejl via Saab som gäller både Hawtai Motor Group Company och Gemini Investment Fund Limited. Vi börjar arbetet med den omgående, säger Riksgäldens kommunikationschef Unni Jerndal till TT.

Gemini äger 8,11 procent i Spyker Cars enligt den holländska finansmyndigheten AFM.

På grund av de statliga lånegarantierna krävs en prövning av Riksgälden så fort en ägare har tänkt sig en större andel än 9,99 procent. Hur mycket Gemini vill öka sitt ägande kan Unni Jerndal inte svara på.

I måndags meddelade Spyker Cars att ett lån från Geminifonden på 30 miljoner euro, cirka 270 miljoner kronor, ska hjälpa till att lösa Saabs akuta kassabrist.

Enligt det avtal som Saab och Hawtai presenterade i tisdags ska den kinesiska biltillverkaren investera 120 miljoner euro, cirka 1,1 miljarder kronor, mot att få ett ägande på upp till 29,9 procent i Spyker Cars. Hawtai ska också låna ut 30 miljoner euro till Spyker Cars.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM